Annons
Recension

FungusLSB - Fungus

Under strecket
Publicerad

Med ”Fungus” släpper LSB – Fredrik Ljungkvist, saxofoner och klarinett, Raymond Strid, trummor, och Johan Berthling, bas – sitt andra album. Jämfört med debuten år 2000, ”Walk, stop, look and walk” (live), har LSB:s musik här stramats åt och rundats av. Det handlar mer om låtar än om fria improvisationer, eller behärskad frihet om man så vill.
Många av låtarna är försiktiga med inslag av vemod, inte minst ”Funghi” där Berthling stämningsfullt håller inne med tonerna, Strid lågmält och smakfullt använder diverse slagverk och cymbaler och Ljungkvist känslofullt drar tonerna ur klarinetten.

På bland annat ”Muskarin” är det däremot flödet som står i centrum. Stridhs ymniga trumspel sticker ut. Ljungkvists ofta tonsäkra spel på saxofonen spricker och det känns som att tonerna på något sätt är trasiga. Skönt!
”Fungus” är en fullgod skiva och många hävdar säkerligen att LSB vunnit på åtstramningen. Själv är jag inte så säker. Jag saknar den råhet som framförallt finns på debuten, men som gruppen även visade prov på under Moserobie Jazz Manifesto i Stockholm i januari. Kanske är dess frånvaro priset för åtstramningen?

Annons
Annons
Annons