LRF: Skärp lagkraven på märkning

Som konsument är det svårt att veta var köttet kommer från.

Det är bara nötkött som enligt lag måste ursprungsmärkas.

– Helt fel. Vi vill se lagkrav på att alla livsmedel ska märkas med ursprung, säger Thomas Magnusson, vice ordförande vid Lantbrukarnas Riksförbund.

Under strecket
Publicerad
Thomas Magnusson, vice ordförande vid Lantbrukarnas
Riksförbund

Thomas Magnusson, vice ordförande vid Lantbrukarnas Riksförbund

Foto: LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND
Extrem trängsel och stora kullar leder till infekterade spenar och skadade klövar, förutom den ökade smittorisk trängseln innebär. Problemen leder till ökat bruk av antibiotika. Bilden är från en polsk grisfarm men likartad problematik finns också i Sverige.

Extrem trängsel och stora kullar leder till infekterade spenar och skadade klövar, förutom den ökade smittorisk trängseln innebär. Problemen leder till ökat bruk av antibiotika. Bilden är från en polsk grisfarm men likartad problematik finns också i Sverige.

Foto: PEKKA SAKKI/SCANPIX
AFP
Foto: AFP
Förutom smittspridningen ger stordriften svåra miljöproblem.

Förutom smittspridningen ger stordriften svåra miljöproblem.

Foto: MICHAEL DALDER/REUTERS
Salmonella och campylobacter är sjukdomar som sprids i fågelindustrin.

Salmonella och campylobacter är sjukdomar som sprids i fågelindustrin.

Foto: INGVAR KARMHED
Annons

Svenskarna äter allt mer kött. Mellan 2007 och 2008 åt svensken 84 kilo kött per person. En ökning med 1,3 procent.

SvD skriver i dag om att de stora djurfabrikerna där grisar och kor föds upp har skapat nya smittohärdar – och sprider bland annat sjukhussjukan, MRSA.

Annons
Annons
Annons