Annons
X
Annons
X

Lövin ljuger om Miljöpartiets politik

SLUTREPLIK | FILDELNING

Miljöpartiets Isabella Lövin försöker på
Brännpunkt 19/10 ge svar på varför hon motarbetar både Piratpartiet och sitt eget parti i EU-parlamentet.

Piratpartiet fick nyligen sitt största genombrott hittills i EU-parlamentet, när hela den gröna gruppen antog partiets hållning i upphovsrättsfrågor. Något som Lövin, i strid med sitt eget partis linje, motarbetade.

Isabella Lövin befinner sig i en prekär situation när hon försöker försvara sin heder. Miljöpartiet gick till EU-val 2009 på att legalisera ickekommersiell fildelning. Det var den stora valfrågan, i spåren av Piratpartiets framgång, och Miljöpartiet höll en hög svansföring inför väljarna. Men vad partiet samtidigt mörkade, trots att det var känt internt, var att deras andranamn på EU-parlamentslistan tänkte ägna en stor del av sin energi åt att kämpa mot en moderniserad upphovsrätt.

Annons
X

När jag på
Brännpunkt 13/10 exponerade Lövins svek mot de svenska väljarna verkar hon ha gripits av panik. I sin desperation att framstå som en lojal Miljöpartist tillgrep hon rena lögner. I en intervju med
europaportalen.se hävdade hon dagen efter debattartikeln, att en moderniserad upphovsrätt går emot Miljöpartiets småföretagarpolitik. Ett påstående så pinsamt att partiets styrelseledamot Jon Karlfeldt kände sig tvingad att klargöra att Lövins hållning strider mot partilinjen (se
artikel på europaportalen.se).

Det minsta man kan kräva av Lövin är en tydlighet om att hon agerar i strid med sitt partis politik.

De små kulturskaparnas svårighet att leva på sin konst beror inte på fildelningen. Ingen ungdomsgeneration har lagt ut så mycket pengar på kulturkonsumtion som dagens ungdomar. Piratpartiet vill heller inte avskaffa upphovsrätten, utan anpassa lagstiftningen så att den tjänar samhällets bästa i den digitala tidsåldern. Alltfler kulturskapare och kulturälskare inser att det är vägen framåt. De enda som tjänar på en gravt föråldrad upphovsrätt är de stora bolagen; kommersiella särintressen vars ärenden Lövin springer.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Lövin far även med osanning när hon hävdar att hon värnar om fildelares integritet på nätet. Istället röstade hon för Gallo-rapporten, som kräver att internetoperatörer agerar polis mot sina kunder. En av de organisationer som varnade för följderna av Gallo-rapporten var Reportrar utan gränser, eftersom rapporten kan leda till en ”kränkning av internetanvändares rättigheter” och i förlängningen hota demokratin.

  Trots sin bakgrund som journalist saknar Lövin all förståelse för hur journalistiska ideal måste omsättas i modern informationspolitik.

  TORBJÖRN WESTER

  kulturskribent, medlem i Miljöpartiet och ledamot i Piratpartiets partistyrelse

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X