Lovande svenskt rallyår

En enda svensk förare finns med i startfältet när rally-VM gasar igång i dag med klassiska Monte Carlo-rallyt. Han är å andra sidan regerande världsmästare. - Det lär bli minst lika tufft motstånd i år, säger 24-årige Per-Gunnar Andersson.

Under strecket
Publicerad
Annons

Per-Gunnar ”PG” Andersson från värmländska Årjäng körde hem den prestigefyllda junior-VM-titeln i rally i fjol. Efter succén i den lilla Suzukin skrev han strax före jul under ett drömkontrakt för samma märke de kommande tre åren.
I år ska han köra samtliga 16 VM-deltävlingar, trots att bara hälften ingår i junior-VM. Allt med tanke på framtiden. Suzuki planerar nämligen att gå in i den stora WRC-klassen, troligen redan 2006, och ”PG” ingår i den satsningen.

Hans junior-VM-guld var precis den framgång som svensk rallysport behövde. Även om ingen blågul förare har en fast sits i ett fabriksstall som kör WRC-klassen i år, kan 2005 bli det stora lyftet för den nya generationen förare.
Tobias Johansson, 22 år från Ludvika, ska köra 15 tävlingar (alla utom Monte) i en WRC-Subaru för ett privatstall, dock med stöttning från fabriksteamet.
Mattias Ekström, 26 år från Avesta, gör en högintressant debut i en WRC-bil i Svenska rallyt där han rattar en Skoda. Mattias kommer eventuellt göra ytterligare
inhopp i rally-VM, men hans huvudmål 2005 är att försvara DTM-titeln i racing. Men det finns planer på att sadla om till rally i framtiden.
Daniel Carlsson, 28 år från Säffle, ska efter många om och men köra en Peugeot 307 i WRC-klassen i Svenska rallyt. Ett bra resultat där kan öppna dörren för flera styrningar under året.

Annons
Annons
Annons