Annons
X
Annons
X

Lotta Lotass invald i Akademien

Författaren och litteraturvetaren Lotta Lotass ersätter Sten Rudholm på stol nummer ett i Svenska Akademien. Hon tillträder formellt vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december i år. ”Fantastiskt, hedrande, spännande”, säger Lotta Lotass till SvD.se

Av Spektra, TT
[object Object]
Lotta Lotass, ny ledamot i Svenska Akademien. Foto: SCANPIX

Lotta Lotass fick samtalet från den förre ständige sekreteraren Horace Engdahl på eftermiddagen, i dag fredag. I en kort mejlintervju med SvD berättar hon att hon inte tvekade att säga ja.

– Det är en stor ära och ett spännande arbete som jag ser väldigt mycket fram emot.

Lotta Lotass tar över efter ämbetsmannen och juristen Sten Rudholm som avled i slutet av förra året.

Annons
X

– Jag vet att han var en mycket framstående jurist med stor känsla för språk. Nu önskar jag naturligtvis att jag någon gång träffat honom, men jag får lära känna honom i efterhand och det är självfallet mycket hedrande att efterträda honom.

Vad kan du bidra med som ledamot?

– Det vet jag inte ännu.

Vad skriver du på just nu?

– Lite allt möjligt. En ny pjäs - Speleologerna - har premiär på Regionteater Väst i april. En ny roman kommer i augusti. Jag jobbar dessutom kontinuerligt med nätpublikationer hos Autor Eter.

Lotta Lotass tar sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december i år.

Lotta Lotass är född 1964 och doktorerade i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet 2002 med avhandlingen ”Friheten meddelad - studier i Stig Dagermans författarskap”. Hon debuterade som författare 2000 med romanen ”Kallkällan”, ett verk som året efter följdes av samlingen ”Aerodynamiska tal”.

Bland hennes senare verk finns ”Den vita jorden” från 2007 och ”Den röda himlen” från 2008. Hon väckte nyligen uppmärksamhet med bild- och textverket ”Redwood”, som publiceras löpande på internet.

Lotta Lotass blir den första 60-talisten som väljs in bland De aderton.

Sten Rudholm gjorde karriär som domare och departementstjänsteman och har haft ett stort antal lagstiftningsuppdrag.

År 1967 blev han president i Svea hovrätt och 1983-86 var han riksmarskalk. Sten Rudholm avled 2008 90 år gammal.

Sten Rudholm satt på stol nummer 1, som traditionellt varit besatt av en jurist. Men med valet av Lotta Lotass frångår Svenska Akademien den traditionen.

Svenska Akademiens hemsida svenskaakademien.se

Stockholm TT Spektra

Annons
Annons
X

Lotta Lotass, ny ledamot i Svenska Akademien.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X