Recension

Engelsmannens hundLöst sammanfogad berättelse varken griper eller drabbar

Under strecket
Publicerad
Annons

Den yngre brittiska romanen är vitalare än på länge. Ändå visar svenska förlag en näst intill osviklig förmåga att översätta ointressanta författare, gärna manliga sådana som gör sig bra på bild och på hygglig prosa odlar sin patenterat manliga självömkan. Dan Rhodes är en i raden.
Han är dock inte lika hopplös som sina brothers in crime. Han har en konstnärlig idé och något som liknar ett språk. Men tyvärr har han inte så mycket att använda det till.

Hans debutbok ”Skeppsbrott och hundra andra berättelser om kärlek” gavs ut på svenska häromåret. Boken bestod av glest satta, halvsideslånga anekdoter som varierade kärlekstemat. Det handlade om sex och svek, om förtröstan och obehagliga överraskningar på bröllopsnatten, men även om en kärlek som kunde trotsa det mesta av rationella beskrivningar. Rhodes infallsrikedom kunde roa för stunden,
liksom hans småfräcka språk och oväntade vinklingar på teman som världslitteraturen varierat i det oändliga.
Men det irrationella blev aldrig riktigt hotfullt, passionen aldrig riktigt irrationell. Dan Rhodes kittlade våra invanda föreställningar, men utmanade dem inte.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons