Annons

”Lösningen är inte alltid mer pengar”

John Norell.
John Norell. Foto: TT, pressbild

Det kan ifrågasättas om universitetsstudier verkligen är det bästa sättet att utveckla kritiskt tänkande. Det skriver John Norell, Fria moderata studentförbundet, i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Det finns två grupper som man lätt retar upp när man framför kritik mot högre utbildning: studentkårer och universitetslärare. Därav var svaren väntade på min debattartikel om varför färre bör antas till högre utbildning.

Simon Edström från Sveriges förenade studentkårer missar hela poängen med varför antagningen borde minskas. Universitetsstudier handlar i stor grad för studenter om att utmärka sig på arbetsmarknaden, och inte om att utveckla humankapital. När staten spenderar mer och mer skattepengar med målet att fler ska genomföra universitetsutbildningar urvattnas värdet av examensbevisen och vi tvingas alla plugga längre och längre för att kunna konkurrera på arbetsmarknaden. Denna utbildningsinflation är ett slöseri med studenters tid och samhällets resurser. Edström verkar inte inse varför utbildningsinflationen över huvud taget är ett problem och att de studerande är förlorare lika mycket som skattebetalarna.

Annons
Annons
Annons