Annons
X
Annons
X

”Lösningen är bortom ECB”

Europas banker är i dåligt skick, med många miljarder euro i orealiserade förluster. Kommer ECB:s stresstester finna alla problem eller blir de en kompromiss? Den tyske professorn Martin Hellwig är starkt kritisk.

Martin Hellwig. Tysk ekonom och författare.
Martin Hellwig. Tysk ekonom och författare. Foto: TOMAS ONEBORG

Trots rekordlåga räntor från den Europeiska centralbanken (ECB) växer den Europeiska ekonomin knappt. Bankerna lånar inte ut till företagen och investeringarna är låga. Martin Hellwig, chef för Max Planck institutet och professor i nationalekonomi vid Bonns universitet, skräder inte orden om Europas banker.

– Det finns många skelett i bankernas garderober, långt ifrån alla förluster har tagits. Det finns också en överkapacitet, det är helt enkelt för många banker i Europa.

Vad får det för konsekvenser?

Annons
X

– De svaga bankerna förlitar sig på ECB för att få lån. Bankerna investerar sedan pengarna genom att låna ut till dem till sina länders regeringar, eller till andra i marknaden. Bankerna avstår från att låna ut till den verkliga ekonomin. Därför hjälper inte heller de låga räntorna ekonomin att ta fart.

Martin Hellwig har skrivit boken ”The Bankers' New Clothes: What's Wrong with Banking and What to Do About It”. Han är alltså skarpt kritisk till Europas banksystem men också till kontinentens politiker.

– Det finns ingen politisk vilja att ta tag i problemet, inte bland regeringar och inte heller bland övervakande myndigheter. Bankerna räddades utan att tvingas att städa upp sina balansräkningar. Glöm inte att många politiker älskar sina banker, de använder bankerna som en källa till pengar, att använda när de behöver.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Europas banker är i stort fokus inför nästa år. Arbetet med en bankunion fortsätter. Martin Hellwig anser att en äkta bankunion är en absolut nödvändighet om eurosamarbetet ska överleva. Men han höjer ett varnandes finger och säger att han misstänker att ECB:s nya uppgift att övervaka europeiska banker inte kommer att fungera.

  – Det är ett halvhjärtat försök. De kommer att behöva tillämpa nationell lagstiftning och praxis och inte EU-lagar. Dessutom finns det inget fungerande system för att ta hand om banker som har problem.

  Den Europeiska centralbanken ska också genomföra stresstester av Europas större banker nästa år.

  – Frågan är hur stresstesterna kommer att gå till? Gör de ett seriöst jobb kan de komma att se att några banker behöver stora mängder kapital eller läggas ner. Eller så gör de som vid de tidigare stresstesterna, som inte gjordes seriöst, och hoppas att problemen löser sig av sig själva till slut.

  Men ECB:s trovärdighet står på spel?

  – Ja, därför tror jag att ECB chefen Mario Draghi vill göra ordentliga tester. Han vill inte upprepa situationen 2010 då irländska banker enkelt klarade stresstesterna för att kort därefter räddas av den irländska regeringen. Eller när samma sak hände 2011 med den belgisk-franska banken Dexia. Men många andra, särskilt regeringar, tänker inte så.

  Vad tror du händer?

  – Jag tror att det blir en kompromiss och att den riktiga lösningen är bortom ECB:s politiska kraft.

  Martin Hellwig radar upp exempel på hur stresstesterna borde göras.

  – Gå igenom de spanska sparbankerna Cajas och värdera de underliggande säkerheterna i fastigheter. Gör samma sak med holländska banker. Gå igenom de 100 miljarder euro som de tyska bankerna HSH Nordbank, Commerzbank, Nord LB, har lånat ut till shipping. Och så vidare och så vidare.

  Martin Hellwig betonar att många problem återfinns i det tyska banksystemet. Förutom de stora lånen till shipping finns det en överkapacitet i banksystemet och de tyska bankerna har för lite eget kapital. det största problemet är Landesbankerna.

  – De tyska landesbankerna (regionala banker delvis ägda av tyska delstater, reds anm.) har nästan aldrig tjänat några pengar men de älskas av tyska delstatsregeringar. För en politiker är en bank fantastisk, banken kan finansiera saker utan att politikerna behöver ta ansvar.

  Som exempel nämner Martin Hellwig den roll som HSH Nordbank, Landesbanken i Hamburg och Schleswig-Holstein, hade när Hamburgs delstatsregering tog över ett shippingföretag för att undvika ett bud från Singapore. Banken tog en stor del av köpet, ihop med Hamburgs delstatsregering, vilket gjorde att hela köpesumman inte syntes i delstatens budget.

  – Om banken får problem och skattebetalarna måste betala resten av notan så kommer det heta att marknader är vanskliga och att banken hade otur. I själva verket var det politikerna som bad banken att ta den risken.

  Annons
  Annons
  X

  Martin Hellwig. Tysk ekonom och författare.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X