Annons

Greklandsdramat kan nå sin lösning

Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras och hans regering hade med sig ett sista minuten-förslag till Bryssel, med bland annat planer på höjd hotellmoms, höjd elmoms, hårdare regler för förtidspensioner och höjdpensionsålder.
Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras och hans regering hade med sig ett sista minuten-förslag till Bryssel, med bland annat planer på höjd hotellmoms, höjd elmoms, hårdare regler för förtidspensioner och höjdpensionsålder. Foto: Yves Herman/TT

Alexis Tsipras kommer att skriva på ett avtal om fler sparreformer, och Greklands långivare kommer därmed att gå med på en förlängning av det krislån som den grekiska regeringen desperat behöver för att kunna betala ut pensioner, löner och ett innestående lån till IMF. Toppmötet i Bryssel kan ha berett vägen för en lösning på det gastkramande Greklandsdramat.

Under strecket
Publicerad

Det blev dock inget definitivt avtal på måndagen som man hade hoppats. Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras och hans regering hade med sig ett sista minuten-förslag till Bryssel, med bland annat planer på höjd hotellmoms, höjd elmoms, hårdare regler för förtidspensioner och höjdpensionsålder.

Förslaget mottogs dock genast som alltför vagt, och euroländernas finansministrar, som träffades strax före stats- och regeringschefernas middag, gav grekerna hemläxa och bad dem att mer ingående bevisa att räkenskaperna går ihop, och att de reformer som föreslås är tillräckligt omfattande för att den ekonomiska återhämtningen ska ta fart.

Annons
Annons
Annons