Barnmorskor: Vår arbetsmiljö är ohållbar

Ohållbar arbets­miljö, dåliga villkor och en obefintlig löne­utveckling. Det gör att för­loss­ningen i Huddinge i snabb takt förlorar oerhört viktig erfarenhet och kompetens. Vi har väntat länge nog på beslut av ansvariga politiker, skriver barnmorskor och undersköterskor i ett upprop.

Under strecket
Publicerad

Vi har under en längre tid signalerat till chefer och ledningen inom Karolinska Universitetssjukhuset att något måste förändras för att inte fler av oss ska välja att lämna förlossningsvården, skriver barnmorskor och undersköterskor vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Foto: Christine Olsson/TT
Foto: Maja Suslin/TT
Annons

På SVT Nyheter fredagen den 5 maj kunde vi barnmorskor och undersköterskor som jobbar på förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge ta del av de nya planerna om kraftigt utökat antal förlossningar på vår klinik inom ett och ett halvt år.

Förlossningen i Huddinge är en avdelning där två förlossningsrum i nuläget står stängda på grund av personalbrist. Detta i ett Stockholm med akut och stort behov av tillgängliga platser. Sedan årsskiftet har 16 barnmorskor och 5 undersköterskor sagt upp sig, och fler funderar på att följa deras exempel. Förloss­ningen i Huddinge förlorar i snabb takt oerhört viktig erfarenhet och kompetens på grund av en ohållbar arbetsmiljö, dåliga villkor och en obefintlig löneutveckling.

Annons
Annons
Annons