Annons
X
Annons
X

Lös hellre problemen än räkna mekaniskt

LEDARE | PJ ANDERS LINDER

Tänk inte bara på det kortsiktigt lättsålda utan också på det långsiktigt konstruktiva.

Sverige behöver en väl avvägd konjunkturpolitik, men samtidigt är vi i ständigt behov av åtgärder som gör oss vassare som företagar- och kunskapsnation. Det har varit en refräng i våra kommentarer inför regeringens budget för 2012. Då är det inte mer än rätt att vi lyfter på hatten när lite grand av det efterfrågade levereras.

Alltså. Det är förnämligt att regeringen satsar 2,6 miljarder kronor på undervisningen i matematik! Utbildningsminister Jan Björklund kom med beskedet igår.

Annons
X

Sedan 1990-talets mitt har svenska elever fått allt fler röda bockar i de internationella jämförelserna. Nuförtiden är vi ett högst medelmåttigt matteland och försämringen märks i både grundskolan och gymnasiet. De riktigt svaga eleverna har blivit fler och de riktigt duktiga har blivit färre.

Lyckas man vända utvecklingen ger man fler ungdomar chans att lyckas i yrkeslivet, men man skapar också ett bättre klimat för innovationer och kunskapsföretagande. Det är god tillväxtpolitik i alla möjliga bemärkelser.

Men mer pengar i största allmänhet är ingen garanti för framgång, och regeringen gör rätt i att rikta sin satsning till områden med välkända behov av förbättring.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Resurserna ska dels gå till pedagogisk fortbildning för matematiklärare, dels till matematikutbildning för lärare som undervisar i matte utan att ha de rätta ämneskunskaperna. Mattelektionerna bör innehålla mer av kreativ problemlösning och mindre av mekaniskt kalkylerande – ja, ungefär som statsbudgeten själv.

  Sänkt moms på krogmat och höjda bostadstillägg i all ära, de nya mattepengarna är det mest framåtsyftande skarpa budgetförslaget hittills. Synd bara att satsningen är så begränsad i tid.

  Jan Björklund har rätt när han säger att resultaten inte kommer att skjuta i höjden i brådrasket. Men om uppgiften är så långsiktig bör detsamma gälla finansieringen. Nåväl, nu hoppas vi på fler förslag av samma kaliber.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X