Annons
X
Annons
X

LO:s grannkampanj upprör

I en kampanj för att väcka debatt kring nya sjukförsäkringen vänder sig LO till riksdagsledamöternas grannar. ”Din granne tänker försämra din sjukförsäkring”, står det i brevet som upprör både grannar och politiker.

Yvonne Andersson (kd) och Maria Lundqvist Brömster (fp)
Yvonne Andersson (kd) och Maria Lundqvist Brömster (fp) Foto: SCANPIX/MONTAGE:SVD

De riksdagsledamöter som SvD har pratat med är kritiska till hur kampanjen utformats. Maria Lundqvist Brömster (fp) är den enda ledamoten i Västerbotten som fått brevet. Kampanjen mot henne började med en namngiven annons i lokaltidningen. Sedan fick hela postnummerområdet brevet – inklusive hennes egna barn som tillfälligt bor hemma.

– Det här känns konstigt. Visst har jag en roll där jag alltid ska bli granskad men det här är att gå lite väl långt. Hur vet de hur brevet tolkas av dem som mottar det? säger hon.

LO vill förhindra att den nya sjukförsäkringen klubbas igenom utan att någon debatt kommit i gång. Enligt en undersökning som LO tagit del av är fyra av tio löntagare inte medvetna om att det ligger en proposition i riksdagen som kan förändra sjukförsäkringen. Breven är ett sätt att få fart på diskussionen.

Annons
X

– En offentlig person borde kunna stå för sin politik. Det är inte farligt att diskutera politik i vardagen. De här personerna har makt att påverka människors liv och vardag, säger Marja Koivisto, kampanjledare på LO.

Yvonne Andersson (kd) bor i Linköping och fick höra talas om brevet när en granne kom och ringde på dörren. Hon tycker att LO för fram ett falskt budskap som oroar sjuka i onödan.

– Det är oerhört osmakligt. De skapar stämningar i grannskapet och det är inte det vi behöver, säger hon

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Grannen Annie Röstlinger reagerade också på att det inte fanns några kontaktuppgifter till avsändaren. Hennes nummer finns inte med i telefonkatalogen och hon undrar hur LO fått tag i hennes namn.

  – Jag kände ett obehag när de hade kopplat ihop mig med någon på gatan. Det här är inte ett trevligt sätt att kommunicera sitt budskap, säger hon.

  LO vill ha en parlamentarisk utredning kring förslaget innan det röstas igenom den 4 juni. Breven har skickats till 42 ledamöter i landet.

  Annons
  Annons
  X

  Yvonne Andersson (kd) och Maria Lundqvist Brömster (fp)

  Foto: SCANPIX/MONTAGE:SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X