Annons
X
Annons
X

Loreen tar trycket med en nypa salt

Fansen gör det, azererna gör det, experterna gör det - och konkurrenterna. Trycket på Loreen är hårt när alla tror att hon ska vinna årets schlager-EM.

Av Spektra, TT

– ”Yeah right!”, hade jag tänkt.

Nej om någon sagt till Loreen för fem år sedan att hon skulle vara favorit till att vinna schlager-EM 2012 hade hon trott att det var ett skämt. Årets tävling hålls i Azerbajdzjan och i landets huvudstad Baku är Loreen namnet på allas läppar. Trycket på den svenska sångerskan är hårt.

– En del av mig blir självklart väldigt glad. Speciellt eftersom azererna gillar vad jag gör. Man hade hört om deras mentalitet. De gillar inte gay people, de gillar inte svarta, här finns ett stort kvinnoförtryck. Så gillar de det här numret - det är fucking perfect, säger Loreen och tillägger eftertänksamt:

Annons
X

– En annan del av mig tar det här med en nypa salt.

Strandpromenaden i Azerbajdzjans huvudstad Baku är nyrenoverad och på kvällarna fylls den till kantstenarna av människor. Schlager-EM i Baku är en folkfest. Många av de azerer som TT Spektra träffar i vimlet håller svenska Loreen som favorit. Det gör även medlemmarna i schlager-EM:s officiella fanklubb OGAE, liksom hennes flera av hennes konkurrenter. Christer Björkman, som är producent för Melodifestivalen och ledare för det svenska laget i Baku, har tidigare berättat hur flera av de andra ländernas delegationer kommit fram för att gratulera Sverige. Och det med en vecka kvar till tävlingens start.

Loreen själv anstränger sig för att hålla fötterna på jorden. Hon vill inte att favoritskapet ”infekterar” hennes framträdande.

– Om jag låter förväntningarna bli en del av mitt performance kommer det att bli helt fel. Det skulle förstöra mitt uttryck. Det här med tävlingen tar jag ganska lätt på för jag vill inte falla offer för en lek. Man måste fråga sig varför man är med - egentligen.

TT Spektra: Och varför är du egentligen med?

– Jag är kreatör och jag vill nå ut till så många som möjligt för jag tror faktiskt att jag har något ganska schysst att säga. Jag är här av två anledningar: jag vill trycka till regimen lite och jag vill göra mitt jobb.

Baku TT Spektra

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X