Annons
X
Annons
X

Loreen hyllas i demokratikretsar

Svenska människorättsexperter hyllar Loreen för hennes agerande i Azerbajdzjan. ”Tråkigt att det inte var fler som vågade”, säger Amnestys Elisabeth Löfgren. Men det är svårt att säga om kritiken har haft någon effekt på regimen.

Loreen under finalen i Baku.
Loreen under finalen i Baku. Foto: SCANPIX

Amnestys lokalavdelningar i Europa hade kontakt med flera av schlagerdeltagarna för att förmå dem att skriva på ett upprop till stöd för de 16 så kallade samvetsfångar som sitter inspärrade i Azerbajdzjan sedan ett år tillbaka. Ingen nappade, berättar Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Svenska Amnesty. Däremot hade svenska Loreen Talhaoui kontakt med både kvinnorättsorganisationer och deltog i ett seminarium med Civil Right Defenders.

– Det är väldigt positivt. Det var tråkigt att det inte var fler som vågade. Det handlar ju inte om att bojkotta utan att reagera på något som inte är acceptabelt, säger Elisabeth Löfgren.

– Jag tycker att det är bra. Det är viktigt för de här organisationerna att de känner att de uppmärksammas utomlands, säger även Thomas Hammarberg, Europarådets tidigare kommissionär för mänskliga rättigheter.

Annons
X

Loreen gjorde det som arrangören EBU, European Broadcasting Union, borde ha gjort, menar Elisabeth Löfgren.

– Vi är besvikna på att EBU att de inte kunde vara lite tuffare och säga ifrån när det gäller yttrandefrihet.

Det svar Amnestys huvudkontor fick när man var i kontakt med EBU är att organisationens uppdrag är att ena Europa och ge god underhållning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De hade ett unikt tillfälle att våga säga att det är oacceptabelt att fredliga demonstranter slås ned med våld och samvetsfångar borde ha släppts.

  När det gäller Loreen så kände merparten av TV-tittarna ute i Europa inte till hennes dust med den azeriska regimen.

  – I allmänhet kände man inte till hennes agerande. Hon vann för att hon hade en fantastisk sång och ett fantastiskt framförande, tror Elisabeth Löfgren.

  Men nu befarar Amnesty att människorättskämparna i Azerbajdzjan återigen lämnas åt sitt öde.

  – Det riskerar att bli väldigt tyst kring Azerbajdzjan när det här nu är över. Det blev det efter OS i Kina. Men regimen vet att det har skrivits negativa saker om dem. Och de hade kanske inte trott att det skulle bli så pass mycket som det blev.

  Thomas Hammarberg har under sina år som Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter försökt lyfta bristen på frihet i Azerbajdzjan.

  – Rättsväsendet är inte opartiskt – i politiskt känsliga mål kommer instruktioner från den politiska ledningen. Fängelseförhållandena är usla, inte minst för dem som dömts på livstid. Obekväma journalister och MR-aktivister trakasseras och fängslas i vissa fall.

  Men Thomas Hammarberg tycker att det är svårt att bedöma vilka effekter protesterna mot Azerbajdzjan har haft.

  – Publiciteten utomlands har förstås irriterat regimen men den räknar med att folkmajoriteten ändå imponerats av att festivalen hölls i Baku. Det är svårt att säga om evenemanget gynnat eller blivit ett bakslag för regimen. Men många på plats är upprörda över vräkningarna i Baku som skedde under förberedelserna, skriver han i ett mejl från Transnestrien, en utbrytarrepublik som har tillhört Moldavien.

  Thomas Hammarberg arbetar just nu där på regeringens uppdrag med att ta fram ett system för att skydda mänskliga rättigheter där.

  Annons
  Annons
  X

  Loreen under finalen i Baku.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X