Annons
X
Annons
X

Lördagens val viktigt test av Trumps stryktålighet

På lördagen hålls nya primärval i fem stater i USA. Hillary Clinton och Donald Trump är förhandsfavoriter enligt opinionsmätningarna. Valen blir ett första test på om ansträngningarna för att stoppa Trumps framfart har någon verkan.

Kampen om Vita huset
[object Object]
Affärsmannen Donald Trump ses som favorit i lördagens val i Kentucky och Louisiana. Nu trappas ansträngningarna att sätta stopp för hans framfart upp. Foto: John Bazemore/TT

På lördagen röstar amerikanarna i delstaterna Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine och Nebraska om vem de vill se som presidentkandidat.

Antalet delegater i de nämnda delstaterna är inte av samma betydande storlek som exempelvis Texas eller Kalifornien. En demokratisk kandidat vinner med andra ord hellre i Kalifornien – där 475 bundna delegater står på spel – än i Maine med bara 25.

**I staterna som **röstar är Hillary Clinton och affärsmannen Donald Trump favoriter.

Annons
X

Republikanerna röstar i Kansas, Kentucky, Louisiana och Maine. Totalt 178 delegatröster står på spel, enligt ABC News. De opinionsmätningar som finns tillgängliga visar att Trump skulle vinna i Kentucky och Louisiana.

Men det är allmänt känt att Republikanernas partiledning fasar inför ett scenario där han tar hem presidentkandidaturen.

– Trump har medvind eller "momentum" som amerikanarna säger. Han kommer kanske försöka att tona ner sin retorik för han måste visa att han kan ena partiet, som ju är splittrat. Det återstår att se om han kan vara med nedtonad, det är ju inte hans stil, sa Dag Blanck, lektor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet, efter Trumps resultat efter Supertisdagen.

Den konservativa politiska aktionskommittén Our Priorities satsar nu stort på tv-reklam som attackerar Trump i den viktiga delstaten Florida, som går till primärval den 15 mars. Dessutom uppmanar förre presidentkandidaten Mitt Romney sitt parti att avvisa Trump och kallar honom för en bluff".

Intressant är om den republikanska ledningens försök att begränsa Donald Trumps framgångar får någon effekt.

Hittills har Donald Trump säkrat 338 delegater, Texassenatorn Ted Cruz 236 och Florida-senatorn Marco Rubio 112. Det krävs 1 237 delegater för att vinna nomineringen. Strategin är att stoppa Trump från att få ett så stort antal delegater, så att en annan kandidat än Trump kan väljas under partikonventet, enligt mediauppgifter.

På nomineringsvalen utses delegater som i sin tur ska rösta på respektive partis presidentkandidat vid valen på partikonventen i juli i år.

**Faktum är att **inte heller de ärkekonservativa Cruz eller Rubio anses särskilt valbara. Partiet skulle nog helst enas kring den moderate Ohioguvernören John Kasich, men stödet för honom är minimalt.

För demokraternas del står 156 delegatröster på spel under lördagen, enligt ABC News. Det är Kansas, Louisiana, och Nebraska. Clinton är klar favorit i Louisiana med en stor andel svarta väljare. Hon är favorittippad även i Kansas.

Det behövs 2 382 röster för att vinna demokraternas nominering totalt sett.

Samtidigt har Republikanen Ben Carson nu officiellt avslutat sitt försök att nå Vita huset.

I veckan, dagen efter supertisdagen, sade Carson att han inte såg någon "väg framåt" i sin kampanj.

Annons

Affärsmannen Donald Trump ses som favorit i lördagens val i Kentucky och Louisiana. Nu trappas ansträngningarna att sätta stopp för hans framfart upp.

Foto: John Bazemore/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X