Annons

Lorca får äntligen komma hem till Granada

Federico García Lorca kommer hem när Centro Federico Garcá Lorca i Granada får ta emot hela hans kvarlåtenskap. Hans brorsdotter Laura García Lorca är president i den stiftelse som äger alla rättigheter till Lorcas verk.
Federico García Lorca kommer hem när Centro Federico Garcá Lorca i Granada får ta emot hela hans kvarlåtenskap. Hans brorsdotter Laura García Lorca är president i den stiftelse som äger alla rättigheter till Lorcas verk. Foto: TT och Ronny Holmlund

82 år efter att Francos fascister avrättade Federico García Lorca får poeten äntligen återvända till hemstaden Granada. Nu samlas alla hans manuskript, brev, böcker och målningar i en Lorca-centrum i den andalusiska staden.

Under strecket
Publicerad

”Vi är alla Lorca” står det på en sten som rests vid en massgrav där offer för fascistisk terror begravts, troligen också poeten Federico García Lorca.

Foto: SERGIO TORRES/TTBild 1 av 2

Lorca med vän Salvador Dalí 1935.

Foto: Rue des Archives / IBLBild 2 av 2

Poeten och dramatikern Federico García Lorca närde en hatkärlek till staden Granada. Samtidigt som han älskade naturen och människorna, åtminstone de flesta, tyckte han att stadens ibland högerextrema borgarklass var inskränkt och småsint. I en av de sista intervjuerna som gjordes med honom innan han dödades i augusti 1936 hävdade han att stadens förfall började redan 1492, när den siste moriske härskaren Boabdil besegrades av de katolska monarkerna Ferdinand och Isabella: ”Man förlorade en beundransvärd civilisation, en poesi, en astronomi, en arkitektur och en utsökthet av unikt slag, som fick ge plats åt en påver och modlös stad, en plats för girigbukar”.

Och misstron var ömsesidig, av sina belackare fick han epitetet ”fikusen med flugan”.

Annons
Annons
Annons