Loranga färgstark på film

De har kallats 70-talets kultböcker och tryckts om i ständigt nya upplagor. De har blivit teater, talbok, är på väg att bli opera och nu tecknad film. Loranga, Masarin och Dartanjang har biopremiär den 14 oktober.

Under strecket
Publicerad
Annons

För er som av en händelse inte vet: de tre är författaren Barbro Lindgrens figurer. Loranga är pappan som vill tävla om allt och alltid vinner, Masarin är hans son med stora bullkinder. Farfar Dartanjang bor i vedboden och vaknar ibland som rörmokare, andra gånger som målare eller doktor. På gården där de bor har de ett garage som blivit simbassäng, en lada full av tigrar och på sophögen en sovande giraff.

– Det är några överdrifter i historien, men i övrigt var det precis så det var, säger Barbro Lindgren.
Det är pressmöte på Gamla filmstaden inför den tecknade filmens premiär. På plats är förutom författaren filmens producent Johanna Bergenstråhle, två av dem som gör rösterna - Gösta Ekman och Ludvig Dietmann - liksom manusförfattaren Ulf Stark.
Böckerna är illustrerade svart och spretigt av Barbro Lindgren själv. Filmen, en samproduktion mellan SF/Happy life och ungerska bolaget Studio Baestarts, är tecknad i lysande färger, allting mer prydligt än Lindgrens original. Ändå säger hon sig vara
nöjd.

Annons
Annons
Annons