Annons

Janne Holmén:Löparesset som aldrig fick vara med om ett OS

Gunder Hägg vinner milen före Gil Dodds i San Francisco den 17 juli 1943.
Gunder Hägg vinner milen före Gil Dodds i San Francisco den 17 juli 1943. Foto: TT

Under de krigsår som ledde till inställda olympiska spel hade Sverige flera löpare i världsklass. Man talade om det svenska löparundret, och främst av dessa var en skogsarbetare från Jämtland. Björn Lundbergs biografi ”Frontlöparen” placerar skickligt in Gunder Hägg i hans samtid, skriver Janne Holmén.

Under strecket
Publicerad

För fjärde gången i de moderna olympiska spelens historia kommer OS i år inte att kunna arrangeras på utsatt tid. Det första världskriget ledde till att spelen ställdes in år 1916, medan andra världskriget satte stopp för dem år 1940 och 1944. 

En idrottare i världsklass som fick se hela sin karriär utspela sig utan möjlighet att delta i olympiska spel var den svenske medeldistanslöparen Gunder Hägg. Han gjorde sig ändå internationellt känd genom sina många världsrekord, och är fortfarande bekant för den äldre generationen och bland friidrottsentusiaster. Bland de yngre är han emellertid idag relativt okänd, vilket är något Björn Lundberg försöker rådde bot på med sin nyutkomna biografi ”Frontlöparen. Gunder Hägg, hans uppgång och fall” (Historiska Media). 

Annons
Annons
Annons