Recension

Looking for FidelLooking for Fidel

Under strecket
Publicerad
Annons

I filmen Comandante från 2003 förvandlade Oliver Stone 30 intervjutimmar med Kubas kommunistdiktator Fidel Castro till ett underdånigt och i långa stunder rent bisarrt idolporträtt av en allvis och nobel renässansman och diktarfurste.
Förvisso ställde Stone ett antal brännbara frågor; problemet var bara att han inte verkade bry sig det minsta om svaren och att han aldrig ställde de rimligen obligatoriska följdfrågorna.
På så sätt gjorde filmen kanske mer skada än nytta. Castro besvarade ju synbarligen alla de besvärliga frågorna så uttömmande och övertygande att intervjuaren förstummades och avstod från invändningar.

Kanske vaknade Stones samvete och sinne för anständighet till liv något år senare. Looking for Fidel är hur som helst en sorts ångerfyllt efterord till den förra filmen, präglad av en ambition att om möjligt ställa till rätta och att ifrågasätta om den kubanska revolutionen verkligen är en solskenshistoria rakt igenom.
Här används till stor del samma material, uppklippt och omklippt, varvat med samtal med dissidenter. Eller samtal förresten, det är snarare ett kakofoniskt collage av röstfragment. Stone omvandlar här klipprummet till en veritabel dokumentärförstörare.

Annons
Annons
Annons