Annons

Lööf vill miljardsatsa mot brottslighet

Centerpartiet lägger närmare 1 miljard kronor på att stärka rättsväsendet i sin kommande skuggbudget.

Samtidigt öppnar C-ledaren Annie Lööf för fler utvisningar och ökad kameraövervakning efter terrordådet i Stockholm.

Under strecket
Publicerad

Annie Lööf och Centerpartiet presenterar sitt budgetförslag nästa vecka.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Annie Lööf och Centerpartiet presenterar sitt budgetförslag nästa vecka.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Annie Lööf och Centerpartiet presenterar sitt budgetförslag nästa vecka.
Annie Lööf och Centerpartiet presenterar sitt budgetförslag nästa vecka. Foto: Lars Pehrson

Centerpartiet satsar på att förstärka rättsväsendet i sin kommande skuggbudget, som presenteras i nästa vecka.

– Fler brott behöver klaras upp och vi behöver öka tryggheten i hela landet, säger C-ledaren Annie Lööf till SvD.

Sammanlagt handlar det om ett tillskott på närmare 1 miljard kronor som Centerpartiet föreslår över en fyraårsperiod. Pengarna ska gå till att anställa fler åklagare, utöka vittnesskyddet och stärka Nationellt forensiskt centrum, NFC, som genomför kriminaltekniska undersökningar.

– Vi har tidigare lagt förslag om fler poliser och bättre villkor för polisen. Men då behöver vi också stärka upp hela rättskedjan, med fler åklagare som kan leda förundersökningar och mer resurser för att säkra den tekniska bevisningen, så att fler vardagsbrott klaras upp och fler grova brottslingar faktiskt sätts bakom lås och bom, säger Lööf.

Annons
Annons

Nästa vecka inleds också de terrorsamtal som statsminister Stefan Löfven (S) bjöd in till efter dådet i Stockholm, med syfte att försöka enas över blockgränsen om nya åtgärder. Annie Lööf välkomnar förslag om en tuffare lagstiftning som kriminaliserar inte bara finansiering av och förberedelse för terrorbrott – utan även samröre med terrororganisationer. Hon, som tidigare har profilerat sig i integritetsfrågor, öppnar också för mer övervakning i spåren av det som hände på Drottninggatan.

– Talar man om utökade möjligheter för kameraövervakning så tror jag att det kan vara ett bra verktyg för att säkra bevisning, säger Lööf.

Såväl M-ledaren Anna Kinberg Batra som SD-ledaren Jimmie Åkesson har efter terrorattentatet krävt att polisen ska göra mer för att utvisa personer – likt den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov – som fått avslag på sin asylansökan. Annie Lööf håller med om att polisen behöver ges ökade resurser för att kunna avvisa och utvisa personer som befinner sig illegalt i landet, men varnar samtidigt för att koppla det till terrorsamtalen:

– För det första är det viktigt att vi har en reglerad invandring till Sverige och att de som får avslag ska lämna landet så fort som möjligt. Men det är också viktigt inför samtalen om terror att inte blanda ihop rättspolitik och migrationspolitik. Det är en helt annan diskussion, säger hon.

Centerpartiet har tidigare motsatt sig flera av de åtstramningar som genomförts i migrationspolitiken, och står för en mer flyktingliberal politik än både regeringen och den övriga oppositionen.

Lööf hoppas nu att den satsning som Centerpartiet föreslår ska öka pressen på regeringen att agera för att stärka rättsväsendet. Antingen genom att lägga fram egna förslag eller via blocköverskridande överläggningar.

– Vad jag däremot inte kan tänka mig är att samarbeta med Sverigedemokraterna för att få igenom detta, säger Lööf.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons