Annons
X
Annons
X

Lööf: Jobb och miljö ska lyfta C

Annie Lööf har kavlat upp armarna – helgens stämma ska få C att ”påbörja en tredje valseger”. Jobb och miljö ska få partiet att lyfta i opinionen, spår hon.

Annie Lööf på Centerpartiets stämma i Karlstad.
Annie Lööf på Centerpartiets stämma i Karlstad. Foto: SABINA RISLUND/SCANPIX

I senaste mätningen från Sifo, från mitten av september, fick Centerpartiet 3,6 procent av väljarstödet och skulle således inte klarat spärren till riksdagen om det varit val.

I dag firar C-ombuden med bankett på kvällen efter att ha kongressat i dagarna tre. På söndag debatteras de för partiet viktiga landsbygdsfrågorna, men redan nu kan partiledare Annie Lööf slå fast vilka punkter som är viktigast under stämman: jobb och miljö.

– De två programmen kommer att vara grunden för våra valfrågor under det kommande året, säger hon.

Annons
X

Hon lyfter tre särskilda jobbpunkter: sänkta kostnader för jobbskaparna, en mer flexibel arbetsmarknad med förändrade turordningsregler och en inledningsvis högre a-kassa samt en reformering av arbetsförmedlingen.

På miljösidan handlar det om ett starkt internationellt klimatengagemang, ett hundraprocentigt förnybart energisystem inom en generation och om att fasa ut skadliga kemikalier.

– Kemikalierna kommer så väldigt nära. Det handlar om plastgolven på förskolan, det handlar om solkrämen med skadliga parabener, säger Annie Lööf.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  C-ledaren välkomnar också att stämman gick längre än partistyrelsen föreslagit i frågan om asyl- och flyktingpolitiken. Bland annat vill partiet nu att det ska bli möjligt att söka asyl från ambassader i andra länder, liksom att anhöriginvandringen ska bli mer generös.

  – Det var ett väldigt tydligt besked från stämman att vi är för en öppen och generös flyktingpolitik. Vi ska vara en fristad för barn, kvinnor och män som flyr undan krigets Syrien.

  Räcker det här för att vända opinionen?

  – Jag är helt övertygad om att vi har alla möjligheter under det kommande året. Kan vi få ut vår politik för jobb och företagande i hela landet, och för den gröna omställningen, så kommer Centerpartiet att öka.

  I sitt sommartal meddelade Lööf att hon under budgetförhandlingarna med övriga allianspartier skulle prioritera slopandet av den andra sjuklöneveckan. Det kravet gick inte igenom, och C lyckades heller inte i sin ambition att behålla nivån på det så kallade landsbygdsprogrammet.

  Trots det säger sig Annie Lööf vara ”väldigt, väldigt nöjd” med resultatet i budgetförhandlingarna.

  – Vi driver fortfarande på vad gäller slopande av den andra sjuklöneveckan till exempel. Men jag vill vara tydlig med att C kommer alltid att vilja mer på de här områdena. Steg för steg når vi våra mål, säger hon.

  Lööf ifrågasätter också att hon är den enda av de fyra partiledarna som tvingas höra att hon inte skulle lyckats särskilt väl i förhandlingarna:

  – Det är ingen som pekar ut Jan Björklund som förlorare för att han inte slopat värnskatten eller inte lyckats förstatliga skolan. Jag tror att man som politiker måste våga peka på färdriktningen. Sen är vi väldigt glada när vi når de viktiga stegen dit.

  Annons
  Annons
  X

  Annie Lööf på Centerpartiets stämma i Karlstad.

  Foto: SABINA RISLUND/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X