Annons
X
Annons
X

Lööf: Förädlat förslag kommer

På eftermiddagen höll Annie Lööf ett möte med partikamraterna om de senaste dagarnas storm kring Centerpartiets nya idéprogram.

688 personer hade kallats till mötet där Centerledaren summerade läget. Det avslutades vid kl 16.

– Jag är glad att vi har en debatt. När jag tillträdde som partiledare sa jag att Centerpartiet ska vara idémotorn i svensk politik, sade hon till P4 Extra direkt efter krismötet.

Av TT
(uppdaterad)

Hon avvisade återigen förslagen om månggifte och slopad arvsrätt. Hon sade att det behövs ett socialt rättvisepatos i programmet.

På frågan om hon borde ha stannat hemma i stället för att åka till Thailand svarar hon så här:

– Nej det tro jag inte. Även partiledare behöver några dagar ledigt och ladda batterierna. Det här var en resa som jag och in man planerat länge.

Annons
X

Centerledaren avbröt i går sin utlandssemester och landade tidigt i morse på svensk mark.

Partiets vice gruppledare i Stockholms landstingsfullmäktige Hans Lindqvist är inte nöjd med informationen som partiledaren Annie Lööf gav på det interna mötet.

– Hon sade att förslaget om månggifte och slopad arvsrätt ska avföras och att förslaget om öppna gränser måste förtydligas. Sedan vill hon också ha in mer socialt patos. Men det räcker inte. Skrivningarna om mindre stat måste bort och programmet måste skrivas om från grunden. Annars blir det kaos på stämman, säger Lindqvist till TT.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han vill att det alternativa förslag som Östergötland arbetat fram ska läggas mot partistyrelsen.

  När Lööf i går bröt tystnaden kring idéprogrammet sade hon att hon anser att förslaget i stort är ”väldigt bra”.

  Lööf avbröt i går sin Thailandsemester för att möta kritiken kring programmet, med punkter om bland annat månggifte, slopad skolplikt och fri invandring.

  Kritiken har varit stor, inte minst från partiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren. Enligt Lundgren handlar det inte om att stryka ett antal ord i förslaget till idéprogram, utan om helheten. Förslaget genomsyras av principer som leder till ett socialdarwinistiskt samhälle med maximal frihet för marknaden, skriver hon på DN Debatt i dag.

  – Däremot behöver vi dra ifrån vissa delar - månggifte är en sådan del och vi behöver utveckla vissa skrivningar, till exempel vad man menar med läroplikt, öppna gränser och fri rörlighet, sade Lööf.

  I går sade Lööf att hon aldrig varit för månggifte, ett av de mest kontroversiella förslagen i idéprogrammet. Men enligt Ekot i Sveriges Radio lät det annorlunda när Centerledaren var vice ordförande för partiets ungdomsförbund 2006.

  Då hade förbundet precis antagit ett politiskt program där ”Månggifte för den som önskar” fanns med bland punkterna. På sin blogg fick Lööf en läsarfråga om förslaget kring månggifte verkligen är rimligt:

  ”Jag tycker inte staten och lagar ska avgöra hur och med vem min granne eller jag själv väljer att leva. Det kan vi göra bäst själva. Skulle min granne välja två män och gifta sig med dem så skulle jag varken flytta därifrån eller bry mig. Det är hennes/hans val”, svarade Lööf på bloggen enligt Ekot.

  Centerpartiet står nu inför en självrannsakan, anser professorn i statsvetenskap Jonas Hinnfors.

  – Man hyllade Lööf som ny ledare, rimligen väl medveten om att hon fört fram en lång rad av de förslag som nu satts på pränt i idéprogrammet, säger Hinnfors till TT.

  Annie Lööfs ställning som partiledare har utan tvekan försvagats, anser statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld:

  – Hon visade dålig politisk fingertoppskänsla genom att inte lyckas förutse den storm som idéprogrammets förslag skulle utlösa. Hon har också bekymmer med att på ett trovärdigt sätt ta avstånd från förslag och idéströmningar som hon själv är så intimt förknippad med.

  – Särskilt olyckligt är att Annie Lööf offentligt förnekade att hon tidigare varit anhängare av månggifte, trots att det faktiskt var sant. Genom att slira på sanningen förstärkte hon bilden av sig själv som en otydlig politiker och hennes personliga trovärdighet urholkades. Erfarenheterna från Håkan Juholt, vars uttalanden heller inte alltid var exakt korrekta, borde ha avskräckt, säger Bjereld.

  Statsminister Fredrik Reinfeldt är inte oroad för att turbulensen i Centerpartiet ska drabba regeringssamarbetet, eller Alliansens möjlighet att vinna valet 2014.

  – Jag är väldigt övertygad om att Annie Lööf har både kraft och kompetens att lösa den situation som nu är, säger Reinfeldt.

  – Jag har gedigen erfarenhet av att valresultat är något annat än opinionsmätningar. Jag känner en väldig tillförsikt över att samtliga fyra Allianspartier ska göra ett bra valresultat när vi väl kommer till september 2014.

  Centerledaren kommer att svara på frågor från media först i eftermiddag, från klockan 16, uppger partiet.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X