Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: ”Lööf får ändra på sig själv istället”

Annie Lööfs plan är att göra om Centerpartiet för att locka nya väljare. Just nu tvingas hon göra om sig själv i stället.

Annie Lööf ville ha en öppen debatt, men när den blev alltför öppen reste Centerledaren hem från Thailand. En jetlaggad torsdag fick hon ägna åt att tala med partiet, och med journalister.

Bråket i Centerpartiet handlar om politik och ideologi, men också om att partiledningen vill lyssna mer på de nya väljarna - de få som finns - än de gamla medlemmarna.

Och partiets väljarkår har förändrats radikalt. Centerväljarna i valet 2010 stod betydligt längre till höger än de gjort tidigare. Enligt SvT:s vallokalsundersökning definierade sig 71 procent som ”höger” att jämföra med 54 procent valet före.

Annons
X

Går man tillbaka till 1998 är förändringen ännu mer dramatisk. Efter samarbetet med Göran Perssons S-regering var det bara 37 procent av centerväljarna som beskrev sig som ”höger”.

Hela väljarkåren har under samma tid rört sig lite åt höger, men centerväljarna har gjort det mycket mer än alla andra.

Annie Lööf pekar på det här fenomenet i valanalysen, som hon ledde arbetet med, efter 2010 års förlustval. I rapporten skriver man att Centerpartiet av medlemmarna - och allmänheten - uppfattas som ett mittenparti, trots väljarnas förflyttning till höger.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Den diskrepansen mellan aktiva medlemmar och nya väljare behöver uppmärksammas” står det i rapporten.

  Och man kan väl säga att den har uppmärksammats nu, när kritiken mot förslaget till nytt idéprogram har spridit som som en skogsbrand i partiet.

  Lägg till det att partiet i förra valet backade kraftigt i traditionella centerfästen, som i Norrland och på Gotland. Men gick framåt - om än till ganska blygsamma nivåer - i storstäderna.

  Det räckte inte för en valframgång. Men om Annie Lööf hade varit företagsledare skulle hon kanske ha dragit slutsatsen att det rimliga vore att försöka hitta framtidens väljare i partiets tillväxtområden. I så fall skulle inriktningen på det föreslagna idéprogrammet kunna fungera.

  Men det är just det liberala, eller nyliberala, anslaget i programförslaget som har väckt ilska. Och även om det inte är Annie Lööf som skrivit det, så associeras hon med många av åsikterna.

  Texten är, kan man nog säga, skriven i Annie Lööfs anda. Hon har till exempel varit positiv till månggifte, fast hon nu tar avstånd från det.

  Annie Lööf är inte den första partiledare som utmanar de egna medlemmarna. Tvärtom verkar det vara en av de viktigaste punkterna i den bruksanvisning som svenska partiledare läser.

  ”De nya moderaterna” är det mest kända exemplet, men där sökte sig Moderaterna medvetet bort från en politisk kantposition, för att vinna väljare i mitten i kamp med Socialdemokraterna.

  Centern rör sig åt motsatt håll, och det var Maud Olofsson som började. Hon bytte EU-linje, slopade kärnkraftsmotståndet och gjorde Centern till ett tydligt borgerligt parti.

  Annie Lööf vill fortsätta på den vägen. Men striden om idéprogrammet tvingar henne nu att anpassa sig till medlemsopinionen, och göra om sig själv i stället.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X