Annons

Lööf: De länder som smutsar ned ska betala

Foto: Tomas Oneborg, Göran Billeson/IBL/TT

Sverige kommer nu att ta ett första viktigt steg för att förverkliga handel med utsläppsrätter för Östersjön och mellan de länder som ligger runt Östersjön. Det skriver Annie Lööf (C).

Under strecket
Publicerad

Hav som det går att plaska och fiska i har länge varit en självklarhet för oss, men under de senaste åren har algblomningar blivit allt mer vanliga. Vi måste agera kraftfullt för att våra barn och barnbarn ska kunna bada i rena hav även i framtiden. Övergödning, farliga ämnen och plast i haven smutsar allvarligt ned våra hav och är ett stort hot mot vår biologiska mångfald. Inte minst i Östersjön där samtliga delar idag klassificeras som övergödda. Inget av länderna når sina åtaganden för att minska både fosfor och kväve.

Centerpartiet har drivit på för ett nytt system, inspirerat av EU:s handel med utsläppsrätter, där de länder som smutsar ner Östersjön också ska betala. Nu i budgeten levererar vi resultat – Sverige kommer ta ett första viktigt steg för att förverkliga handel med utsläppsrätter för Östersjön och mellan de länder som ligger runt Östersjön.

Annons
Annons
Annons