Annons
X
Annons
X

Löntagarna får betala minskad klyfta

Pensionärerna ska få sänkt skatt så att de inte betalar mer än de som jobbar, har Mona Sahlin lovat. Men V-ledaren ger ett annat besked: klyftan ska delvis tas bort genom högre skatt för löntagarna. På så sätt ska de rödgröna få råd att satsa mer på välfärden.

Lars Ohly pratar med två hundar som väntar i bilen, utanför en nedläggningshotad fabrik i Ersmark utanför Skellefteå. Hemma har Vänsterpartiledaren två hundar, en kamphund som heter Vilja och en Jack Russel som heter Lycklig.

Lars Ohly pratar med två hundar som väntar i bilen, utanför en nedläggningshotad fabrik i Ersmark utanför Skellefteå. Hemma har Vänsterpartiledaren två hundar, en kamphund som heter Vilja och en Jack Russel som heter Lycklig. Foto: DAN HANSSON

LARS OHLY

UMEÅ/SKELLEFTEÅ

Lars Ohly tycker att det har varit ganska tyst i det svenska samhället under den ekonomiska krisen. Det har inte varit lika många demonstrationer, eller omfattande protester, som under tidigare kriser när många människor blivit arbetslösa.

– Det som har förvånat mig, det är väl tystnaden inom de fackliga organisationerna, säger Ohly.

Annons
X

Vi sitter i en hyrd miljöbil som har bråttom mellan möten iUmeå och Skellefteå. När det plötsligt dyker upp en fartkamera sjunker hastigheten snabbt, för att sedan öka igen.

Vänsterpartiledaren har ingen bra förklaring till varför de breda, organiserade reaktionerna på krisen varit så fåtaliga och ljumma. Men hanspekulerar i att den här sortens engagemang är cykliskt.

Och nu är det lite som på 80-talet, med fler svenskar som definierar sig som höger. I så fall ser han ett hopp om att pendeln ska svänga tillbaka igen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Men de som har hörts mest under den här krisen, det är ju pensionärsorganisationerna, konstaterar Ohly.

  Och som politikerna har lyssnat. Så här långt är året valrörelse starkt präglad av de båda blockens försök att attrahera Sveriges 1,7 miljoner ålderspensionärer.

  Just nu leder de rödgröna ”SM i skattesänkningar för pensionärer” sedan Mona Sahlin i helgen lovat att utradera skillnaden i beskattning under nästa mandatperiod. Totalt handlar det enligt Socialdemokraterna om en skattesänkning som kostar statskassan 17,5 miljarder kronor.

  Kostnaden sticker upp som en obelisk i den rödgröna löfteskatalogen. Det finns inget annat rödgrönt vallöfte som kommer i närheten av den summan.

  Är beskattningen av pensionärerna alltså Sveriges viktigaste samhällsproblem?

  – Nej, och om det skulle bli så, då skulle vi nog inte kunna gå med på det, säger Lars Ohly som menar att andra reformer måste kunna genomföras parallellt.

  – Det här förutsätter en ekonomisk utveckling som gör att vi också kan satsa väsentligt mycket mera på välfärden.

  Vänsterpartiledaren ställer alltså upp på Mona Sahlins ambition, men med ett villkor: den får inte tränga ut satsningar på exempelvis skolan, sjukvården och förskolan.

  Ohly ser också en möjlig väg ut ur det här dilemmat. Han hävdar att de rödgröna är överens om följande formulering: klyftan ska utraderas ”i huvudsak” genom sänkta skatter för pensionärerna.

  Betyder det att man också drar tillbaka en del av jobbskatteavdraget, i stället för att sänka skatten för pensionärerna?

  – Ja, att man får en lika beskattning kan ju ske på två sätt. Men vi har sagt att det i huvudsak kommer att handla om sänkta skatter.

  Du tycker att en del av det ska åstadkommas genom en skattehöjning?

  – Ja. ”I huvudsak” innebär ju det, och det är vi överens om. En del, och hur stor den delen är, det får vi återkomma till.

  Om skatterna höjs något för löntagarna, så behöver de äldre en något mindre skattesänkning. Det har gjorts mer insmickrande valutspel än Ohlys, men modellen vore onekligen en dubbelvinst för statskassan.

  – Anledningen till att jag pratar om det här med ”i huvudsak”, det är att det innebär att vi kan påverka hur mycket resurser vi har för välfärden, säger Lars Ohly.

  På förmiddagen fikar Lars Ohly med städerskor på universitetssjukhuset i Umeå. Efter ett besök på sjukhusets toppmoderna cancerklinik gör han dagens första torgmöte på Rådhustorget.

  Där introduceras Ohly av Jonas Sjöstedt, en av partiets populäraste politiker, som nu gör politisk comeback efter några år i New York. Sjöstedt är förstanamn på riksdagslistan i Västerbotten.

  För några år sedan, när striden mellan ”traditionalister” och ”förnyare” rasade som värst, ansågs Ohly och Sjöstedt vara frontfigurer i respektive grupp.

  Hur är din relation med Lars Ohly i dag?

  – Den är bra. Korrekt, om man säger så, säger Jonas Sjöstedt när han delar ut flygblad på torget.

  Han påpekar att mycket av det som händer nu, som samarbetet med S och MP, var precis det han ville att partiet skulle göra för flera år sedan. Och så ger han Ohly ytterligare ett erkännade.

  – Partiet är enigare nu, än på mycket länge.

  Lars Ohly skulle förstås inte kalla sig förnyare, men han har i flera avseenden gjort om partiet och sig själv. Efter drygt ett år på ordförandeposten övergav Ohly 2005 sin ”halsstarrighet” (hans egna ord) och slutade kalla sig kommunist.

  Våren 2008 avvisade Lars Ohly i en SvD-intervju kategoriskt alla kompromisser före valet. ”De gör vi när vi väl sitter vid makten och ska samarbeta med andra. Inte inför ett val”. Men i december samma år anslöt han V till det redan påbörjade samarbetet mellan S och MP. Och snart ska de rödgröna presentera sitt gemensamma valmanifest.

  Varför ändrade du dig på den punkten?

  – Det hände ju något alldeles exceptionellt när Socialdemokraterna och Miljöpartiet inledde sitt samarbete. Då reste sig stora delar av fackföreningsrörelsen upp, och sa de ville ha med Vänsterpartiet. Det var en mycket stark påverkan utifrån, som spelade stor roll för oss.

  I en ny bok hävdas att Mona Sahlin spelade ett spel när hon inledde samarbetet med bara de gröna, och fick hård kritik från den egna partivänstern. Syftet var att få Lars Ohly att förstå allvaret, vika ner sig politiskt och börja samarbeta.

  – Hon förlorade ju förtroende på att det framstod som att hon inte hade koll. Att medvetet förödmjuka sig själv på det sättet... Det är nog den dummaste, men kanske roligaste, teori som jag har hört, säger Lars Ohly och skrattar, som han ofta gör.

  Annons
  Annons
  X

  Lars Ohly pratar med två hundar som väntar i bilen, utanför en nedläggningshotad fabrik i Ersmark utanför Skellefteå. Hemma har Vänsterpartiledaren två hundar, en kamphund som heter Vilja och en Jack Russel som heter Lycklig.

  Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X