Lönsamma vaktuppdrag lockar i Irak

Mordet på de fyra amerikanska säkerhetsvakterna i den irakiska staden Falluja och den tv-sända likskändningen har i USA väckt en debatt om de privata vaktbolagen i Irak.

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON
Kontraktsanställda vakter, civila soldater - eller extremt välbetalda legosoldater?
Benämningarna är många på den växande kår av privatanställda fd militärer, ofta från USA:s och andra länders tuffaste elitförband, som anlitas i Irak och på alltfler av världens farligaste platser. De är tungt beväpnade med uppgift att skydda tillgångar som oljekällor, transporter, diplomatisk personal, utländska dotterbolag och till och med utsända journalister.
Ämnet aktualiserades i onsdags när fyra amerikaner dödades i en attack mot deras bilar som åtföljde en livsmedelskonvoj genom Falluja. De brända liken släpades sedan under jubel fram till en bro där de hängdes upp till allmän beskådan.

Arbetsgivaren, Blackwater Security Consulting, namngav inte de omkomna utan beklagade enbart att ”vårt uppdrag är farligt och i sorgen efter våra fallna kolleger känner vi också stolthet och tillfredsställelse över vad vi åstadkommit å det irakiska folkets vägnar”. Tre av de dödas anhöriga trädde snart fram och det framgick att alla tre var krigsveteraner.
Att privatföretag anlitas i krig är inte nytt, men det hela antog allt större proportioner efter Kuwaitkriget i början av 1990-talet. Dåvarande försvarsministern Dick Cheney beställde en utredning om vilka uppgifter som lika gärna kunde utföras av civila underleverantörer. Den utfördes på konsultbasis av Brown & Root Services, ett dotterbolag till koncernen Halliburton som Cheney sedan ledde innan han blev vicepresident.
I samband med Irakkriget har denna outsourcing ökat dramatiskt, med miljardkontrakt till företag som både servar militären och deltar i återuppbyggnaden av infrastrukturen. Det som debatteras mest är alltså företag som Blackwater, som grundades av två attackdykare och som bl a ansvarar för Paul Bremers livvaktsskydd. Förutom uppdragen i Irak ordnar Blackwater kurser för polis, militär och annan säkerhetspersonal. Deras skjutbanor och andra anläggningar beskrivs som förnämliga.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons