Lönsam ekologi i antroposofernas bageri

Under strecket
Publicerad
Annons

Varm luft från ugnarna, doften av nybakat bröd på heta plåtar och en dunkande maskin som fördelar degen i små klumpar.
Bagarna i det lilla vita bageriet, strax utanför Järna, är mitt uppe i arbetet. Degklumparna hamnar i formar och bagarna kastar med jämna mellanrum en näve mjöl över degen. Mjölet virvlar upp i luften och det ligger ett lätt vitt täcke vid maskinen.
Manfred Enoksson, produktionsansvarig för bageriet, dyker upp och ger instruktioner. Han har mjöliga fingrar och ber om ursäkt för att han är försenad.

– En bagare är sjuk och vi väntar på elektrikern för det har blivit fel på en maskin, säger han.
Saltå kvarn bakar med gamla hantverksmetoder men inte helt utan maskinell hjälp. Maskinen gör degen medan man sköter själva slutfasen, degknådandet, manuellt.
Men även maskinerna är inställda på att jobba på ett särskilt sätt. Här handlar det inte om snabb löpandeband-produktion.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons