Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Knut Brunnberg: Longform – ett Netflix för reportagekonsten

[object Object]
Författarna Ta-Nehisi Coates, Masha Gessen, Gay Talese och Malcolm Gladwell har alla medverkat i Longform.orgs podd. Foto: AOP

Vem älskar inte välskrivna, berättande, genomarbetade journalistiska reportage? Genren är urgammal, antagligen lika gammal som papperstidningen. Men tack vare det digitala skiftet som svept över mediebranschen har det skrivna reportaget upplevt ett slags renässans under de senaste tio åren.

I engelskspråkiga länder, främst USA, har genren försetts med beteckningen ”longform”. Ett begrepp som kanske inte säger så mycket mer än att det handlar om långa texter och det är ju egentligen inte själva omfånget på artiklarna som är poängen. Det som i själva verket kännetecknar ”longform” är texternas djup, grundlig research, fantastiska berättelser och fin stilistik.

**När tidningskrisen **på allvar började slå mot de etablerade medierna uppstod flera spontana räddningskommittéer. De ville värna om en av det traditionella dagstidningsmediets starka sidor: det skrivna, väl genomarbetade, reportaget. Lösningen blev, så klart, digital.
Idag finns flera sajter som samlar länkar till de långa reportagen. På ett och samma ställe ges läsaren överblick och tillgång till texter som man antagligen aldrig skulle ha kommit över tidigare.

En av de största reportagesajterna är Longform.org. Sajten, och kanske framförallt, appen är konstruerad på enklast möjliga vis och mycket intuitiv och lättanvänd. Se det som ett Netflix för reportagekonsten! Sajten samlar, kategoriserar och sammanställer topplistor över de bästa och mest lästa reportagen. Säg till exempel att du vill läsa förra årets bästa sportreportage, då hittar du det här.

Texterna som Longform.org länkar till är framförallt till anglosaxisk press men de enda reglerna som sajten har för att ta emot texter är att de ska vara längre än 1000 ord – om de sedan lyfts fram är upp till redaktionen och läsarna.

Med den ökade exponeringen genom sajter som Longform.org, eller Longreads.com, har de långa reportagen fått ett lyft, blivit som en slags tidningarnas kronjuveler – att hamna i topp på Longform.org har blivit en statussymbol. Läs till exempel John Jeremiah Sullivans ”The ballad of Geeshie and Elvie” där han mödosamt försöker ta reda på vilka det var som dolde sig bakom artistnamnen på några legendariska bluesskivor från 1930-talet. Man häpnar över det arbete, tålamod och inte minst de stora resurser som måste ha lagts på ett reportage som det.

Longform.org har även en podd där de intervjuar stora reportageskribenter, där finns bland annat intressanta samtal med Ta-Nehisi Coates, Masha Gessen, Gay Talese och Malcolm Gladwell.

Knut Brunnberg är digitalredaktör på SvD Kultur

Longform Longform.org Longreads: The best longform stories on the web Longreads.com
Digital kultur: SvD tipsar

Författarna Ta-Nehisi Coates, Masha Gessen, Gay Talese och Malcolm Gladwell har alla medverkat i Longform.orgs podd.

Foto: AOP Bild 1 av 1

Del 1 av 2

Fantastisk nyhetsgrafik

New York Times har en fantastiskt kraftfull nyhetsgrafikavdelning. På sidan ”2015: The Year in Visual Stories and Graphics” har de samlat förra årets bästa exempel. En visuell fest!

The New York Times nytimes.com
Annons
X
Annons
X

Del 2 av 2

Udda historia

På sajten The Vault har det amerikanska nätmagasinet Slate samlat udda historisk information som du inte visste att du ville läsa om. Mest kuriosa men roligt!

The Vault slate.com
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X