Lonely Planet: Sverige är bäst i världen

2015 har av FN utsetts till ljusets år. Därför har guideboksförlaget Lonely Planet listat världens tio bästa platser att uppleva just ljuset. I bildsvepet nedan kan du läsa om samtliga platser på listan, som toppas av Sverige.

Under strecket
Publicerad
Annons

På plats nummer tio på Lonely Planets lista över vilka platser i världen som är bäst att se ljuset på nästa år ligger Berlin. Men man kan inte besöka den tyska huvudstaden när som helst utan bara under de tio dagar i oktober som det återkommande ljusfestivalen hålls (bilden).
Nia på listan Waitomogrottorna på Nya Zeelands nordö. Här bor tusentals lysmaskar som lyser upp taket i grottan som vore det en stjärnhimmel.

Åtta på Lonely Planets lista över de bästa platserna att uppleva ljuset på nästa år är Las Vegas (bilden) som enligt Nasa är jordens mest upplysta plats. Nöjesstaden har till och med att museum för kasserade glödlampor – Neon Museum Boneyard.
Listans sjua är världens enda museum för uv-ljus, Electric Ladyland i Amsterdam. Sexa är ”glitterfiskarna” (firefly squid) som får japanska Toyamabukten att glittra som en diskokula varje år mellan mars och maj. Femma den stjärnspäckade natthimmeln i naturreservatet NamibRand i Namibia.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons