Annons

Lönekartläggningen måste fungera bättre

Arbetsgivare måste rätta till orättvisa löner mellan män och kvinnor. Regeringen satsar därför nio miljoner kronor för att Diskrimineringsombudsmannen ska öka sina insatser kring lönekartläggningar på olika arbetsplatser, skriver jämställdhetsminister Maria Arnholm och integrationsminiser Erik Ullenhag.

Under strecket
Publicerad

För oss är det en självklarhet att kvinnor ska ha lika goda möjligheter att tjäna pengar som män. Men verkligheten ser annorlunda ut. I dagens Sverige tjänar en kvinna i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre under sin livstid än en man. Ett sätt att motverka ojämställda löner är att lönekartläggningar görs på större arbetsplatser. När arbetsgivare och arbetstagare får svart på vitt på hur verkligheten ser ut måste arbetsgivare rätta till orättvisa löner. Regeringen satsar därför nio miljoner kronor för att Diskrimineringsombudsmannen (DO) ska öka sina insatser kring lönekartläggningar på olika arbetsplatser.

Alliansen har genomfört en rad åtgärder för att stärka jämställdheten på den svenska arbetsmarknaden. Sänkt skatt på arbete har inneburit att till exempel en undersköterska har en extra månadslön om året. Rutavdraget skapar jobb och företagande i kvinnodominerade sektorer. Vidare har diskrimineringslagen skärpts och gett individer bättre möjligheter till upprättelse.

Annons
Annons
Annons