Annons
X
Annons
X

Krafttag mot löneskillnader mellan kvinnor och män

Svenska företag ska återigen genomföra årliga lönekartläggningar i syfte att utjämna löneskillnaderna mellan män och kvinnor. De nya reglerna träder i kraft vid årsskiftet, enligt ett förslag som regeringen lämnar över till lagrådet.

Av TT
(uppdaterad)
Kultur- och demokratiminister Alice Bah (MP).

Kultur- och demokratiminister Alice Bah (MP). Foto: Anders Ahlgren

Alliansregeringen ändrade diskrimineringslagen så att företag inte längre behövde göra lönekartläggningar mer än vart tredje år. Kravet begränsades till företag med fler än 25 anställda – men nu återinförs den tidigare gränsen: Arbetsgivare med minst tio anställda ska dokumentera arbetet med kartläggning av kvinnors och mäns löner.

– Det vi tydligt ser och får kraftiga signaler om, inte minst från flera olika fackförbund, är att det aktiva arbetet mot lönediskriminering har hamnat på efterkälken, säger kultur- och demokrati­minister Alice Bah Kuhnke (MP) till TT.

Regeringen väntas få stöd av Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Liberalerna.

Annons
X

– När det gäller lönekartläggningar, så är vår uppfattning i Liberalerna att det var olyckligt att man tog bort lönekartläggningarna varje år, säger Fredrik Malm, Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson, till Ekot.

Förslaget kritiseras dock av Centern, som i ett pressmeddelande kallar det för ett slag i luften som skadar både företag och jobb.

Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson, anser att nyttan med årliga kartläggningar måste vägas mot den administrativa insats de innebär för företagen.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Osakliga löneskillnader ska ju inte finnas på svensk arbetsmarknad och är ju förbjudet enligt lag. Lönekartläggningar är ju ett verktyg för att motarbeta det, men vi ser inte att det är motiverat att ha det varje år, säger hon till TT.

  Alice Bah Kuhnke avfärdar invändningarna:

  – Detta är ett verktyg som utredningen visar har effekt, säger hon.

  Annons

  Kultur- och demokratiminister Alice Bah (MP).

  Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X