Lönegapet kräver politiska initiativ

Sammanlagt saknas det över 70 miljarder per år i kvinnors lönekuvert för att kvinnor ska ha lika hög lön som män. Vår gemensamma välfärd och stora delar av handeln och restaurangbranschen subventioneras genom att kvinnors arbetskraft konsekvent reas ut. För att förändra krävs politiska initiativ bortom den vanliga höger- och vänsterskalan, skriver Gudrun Schyman och Birger Östberg, Feministiskt initiativ.

Under strecket
Publicerad
Annons

Kvinnors månadslön för en heltidstjänst är enligt den senast tillgängliga statistiken i genomsnitt 4 400 kronor lägre än mäns. Sedan början på 1980-talet har kvinnors löner konstant varit ungefär 15 procent lägre än mäns.

Men detta lönegap är inte i första hand resultatet av att enskilda arbetsgivare diskriminerar. Det handlar i stället om ett diskriminerande mönster på arbetsmarknaden som helhet. Det är ett mönster som är större än vad parterna i en avgränsad bransch kan åtgärda, ens med den bästa vilja i världen. Förenklat handlar det om skillnaden i värdering mellan det arbete som görs i vården och verkstaden, eller mellan Ica och IT.

Annons
Annons
Annons