Annons
X
Annons
X
Resor
Krönika

Charlotta Buxton: Londons trafikbrus blir till tropisk djungel i Abney Park

I Europas grönaste stad finns en mängd exotiska djur. Bli inte förvånad om du på din parkpromenad under ditt nästa Londonbesök ser en känguru eller en parakit.

**I närheten av mitt hem **ligger den gamla viktorianska begravningsplatsen Abney Park. Murgrönan täcker in de väderbitna gravstenarna. Statyer som för länge sedan förlorat sina armar och näsor tittar fram mellan löven. Gamla ekar med knotiga grenar skuggar smala gångar. I mitten av det hela finns en gammal sönderbombad kyrka. Det är en väldigt engelsk plats som andas av sagoböcker och det forna imperiets storhet.

Abney Park är också en naturoas mitt bland Londons förorenade gator och stressiga trottoarer. Här är lätt att glömma bort var man är. Trafikbruset tystnar. Koltrastarnas sång och hackspettarnas trummande mot träden gör att storstaden försvinner. Men om man stänger ögonen och lyssnar kan Abney Park bli en förvirrande plats. Bland träden hörs också ett gällt skrän, ett ljud som flyttar lyssnaren från Londons kyliga parker till en tropisk djungel.

Abney Park är en av sju viktorianska gravgårdar som går under namnet "magnificent seven". Foto: Eric Nathan/Alamy/IBL

**Ett flertal parakiter, **små papegojor, har slagit sig ner i Abney Park. Deras klargröna fjädrar syns ibland mellan träden och deras läte hörs ofta i Londons parker. Det kanske förvånar besökare, men fåglarna har varit en vanlig syn i staden i över femtio år. I dag finns det över 8 000 häckande par i sydöstra England. De första parakiterna hämtades till London under drottning Viktorias dagar. De var populära husdjur, men de hade en benägenhet att rymma. Parakiterna anpassade sig snabbt till det brittiska vädret, men de började föröka sig först under slutet av det glada sextiotalet.

Annons
X

Det är lätt att gå miste om naturen i London om man bara besöker stadens centrum, men den finns överallt.

Parakiterna är inte de enda främmande djur som slagit sig ner i London. I St James's Park finns en liten grupp pelikaner. De härstammar från ett par som donerades till parken av Rysslands ambassadör år 1664. Det har under flera år också gått rykten om så kallade fantomkängurur i södra England. De senaste observationerna gjordes på gravgården i Highgate. Det är frågan om vallabys, små kängurudjur från Australien, som rymt från zoon och nu hoppar runt i norra Londons parker. Mindre söta djur hittas också i staden. Ett flertal europeiska skorpioner sägs simma runt i de gamla hamnområdena i östra London.

**London har utnämnts **till den grönaste storstaden i Europa. Här finns inte bara exotiska djur utan också rävar, ugglor och pilgrimsfalkar. Sälar simmar i Themsen nedanför skyskraporna vid Canary Wharf och delfiner har tagit sig hela vägen till Kew Gardens i sydväst. Det är lätt att gå miste om naturen i London om man bara besöker stadens centrum, men den finns överallt. Och om du råkar stöta på en hoppande känguru under ditt nästa besök i Storbritanniens huvudstad, bli inte alltför överraskad. Den har antagligen bättre koll på staden än du själv.

Annons
Annons
X

Abney Park är en av sju viktorianska gravgårdar som går under namnet "magnificent seven".

Foto: Eric Nathan/Alamy/IBL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X