Annons
X
Annons
X

Londons supergentrifiering

London har blivit en huvudstad i den globala ekonomin. Här byggs bostäder som investeringsobjekt för oljemiljardärer och oligarker.

Fotografen Lewis Bush visar i sina bilder hur det internationella kapitalet formar staden.

(uppdaterad)
London har framgångsrikt satsat på att bli den globaliserade världsekonomins huvudstad, men utvecklingen på fastighetsmarknaden får konsekvenser för londonborna.
London har framgångsrikt satsat på att bli den globaliserade världsekonomins huvudstad, men utvecklingen på fastighetsmarknaden får konsekvenser för londonborna. Foto: LEWIS BUSH

Det var vinter, ett deprimerande mörker. Lewis Bush gick dagligen förbi Heygate Estate, ett hyreshuskomplex ritat på 1960-talet. Han såg hur bit efter bit försvann. När rivningsdammet lagt sig såg han ett nytt bostadsområde, med lyxlägenheter, växa fram.

Där, vid Elephant & Castle i sydöstra London, föddes idén till hans fotoprojekt ”Metropole”.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det blev drömlika, eller mardrömslika, bilder av ett nytt London. ”Metropole” är en serie abstrakta bilder av pågående byggen, kontorsskrapor och luxuösa bostäder för en global elit. Lewis Bush har dubbelexponerat byggnaderna flera gånger i kameran. Han säger att bilderna både är ett försök att förutse Londons framtid, och en sorts farväl.

  Annons
  X

  – Jag ville på något sätt kommentera upplevelsen av att en stad som man känner väldigt väl har blivit väldigt annorlunda och främmande, säger Lewis Bush.

  Han är en av många londonbor som inser att det blir allt svårare att bo kvar, när det globala kapitalet flödar in. Enligt färsk statistik är London den stad i Europa där det är dyrast att köpa lägenhet, efter Monte Carlo. Kvadratmeterpriserna är nästan dubbelt så höga som i Paris.

  Här talar vi inte vanlig gentrifiering. I London används begrepp som supergentrifiering, plutokratisering och ”buy and leave”. Global Property Guide, som följer prisutvecklingen i världen, konstaterade nyligen att det till stor del är utländska investerare som pressar upp priserna i London.

  Här talar vi om att bostäder byggs som investeringsobjekt för oljemiljardärer från Mellanöstern och oligarker från forna Sovjet. Det är en utveckling som rymmer pengatvätt, bostadsspekulation och ikonarkitektur. Och den får stora konsekvenser för stadens invånare, inklusive medelklassen.

  När det globala kapitalet flödar in förändras en stad, ekonomiskt, socialt och kulturellt. London är vad den inflytelserika urbansociologen Saskia Sassen kallar en global stad - en nod i ett globalt ekonomiskt nätverk som får allt lösare band till sin nation. Enligt många är London i dag den viktigaste noden i detta globala nätverk, före New York. Utvecklingen kan beskrivas som en framgångssaga för en stad som var på dekis på 1970-talet. I dag är den en global handelsplats och en tummelplats för världens superrika som inte bryr sig särskilt mycket om nationstillhörighet.

  Redan 1991 gav Saskia Sassen ut boken ”The Global City”, där hon analyserade utvecklingen i London, New York och Tokyo. Men kanske är det först på senare år som det blivit uppenbart för londonborna vad det innebär att leva i en global stad.

  – Jag vill inte tala för alla londonbor, för Londons invånare är en så heterogen grupp. Men jag tror att många är bekymrade, säger 27-årige Lewis Bush om utvecklingen i sin hemstad.

  Han påbörjade ”Metropole” som ett rent personligt projekt, som tog avstamp i känslor av främlingskap. Han berättar om nattliga vandringar med besök på rivningstomter och byggarbetsplatser. Bilderna blev en utställning och en bok som väckt mycket uppmärksamhet under våren.

  – När jag startade projektet tänkte jag inte så mycket på tajmingen, förklarar han och tillägger att frågor om bostadsbrist och fastighetspriser är heta inför parlamentsvalet den 7 maj.

  De kommer också att prägla borgmästarvalet i London 2016. Under den nuvarande borgmästaren, Tory-politikern Boris Johnson, har staden gått igenom en ”Boris Boom” - som enligt kritikerna bland annat innebär att privat kapital fått ett utrymme som för tankarna till 1800-talet.

  Londons befolkning växer snabbt. Staden är i skriande behov av nya bostäder. Samtidigt är många nybyggda bostäder, ofta i lyxiga höghus längs Themsen, investeringsobjekt som mest står tomma - lägenheterna liknas vid bankfack i skyn. Fenomenet ”buy and leave” innebär att bostadsköparna bara vill ha någonstans att placera sitt kapital.

  Ibland har hyreshus från 1960- och 70-talen med social housing, det vill säga lägenheter för låginkomsttagare, rivits för att ge plats åt nya lyxbostäder. Så var fallet med Heygate Estate, där Lewis Bush började sitt fotoprojekt.

  Heygate Estate köptes upp av en australiensisk fastighetsutvecklare som vänder sig till kunder i Mellanöstern. Nu är de gamla hyreslägenheterna jämnade med marken. De som bodde där har flyttat. Även namnet Heygate Estate har tvättats bort - området har döpts om till Elephant Park.

  – Prisstegringen har gjort att London blivit en väldigt lockande plats för fastighetsutvecklare som köper upp äldre hus eller tomma tomter, konstaterar Lewis Bush och nämner ett just nu mycket omdiskuterat exempel på ”regeneration” - det nya område vid Battersea Power Station som byggs av ett malaysiskt konsortium, med bland annat lyxlägenheter i den ikoniska kraftstationen.

  I höstas skrev The Guardians arkitekturkritiker Oliver Wainwright en artikel om hur tandlösa brittiska myndigheter och beslutsfattare ”bugar inför de bländande rikedomarna” hos investerare från Ryssland, Kina och Mellanöstern. I boken ”Londongrad” beskriver författaren Mark Hollingsworth hur Rysslands superrika slagit sig ned i den brittiska huvudstaden. Nu kommer också en svensk bok om Londons förvandling: ”Det nya London - frontlinjer”, där journalisten Anders Steinvall ger en initierad skildring av hur London blivit den globaliserade världsekonomins inofficiella huvudstad, med allt vad det innebär för stadens invånare.

  Anders Steinvall beskriver hur staden blivit för framgångsrik för sitt eget bästa. Lewis Bush säger att människor i London oroas av utvecklingen av olika skäl.

  – En del är helt enkelt bekymrade över att hyrorna pressas upp, och att det blivit så svårt att köpa en bostad. Men många människor, särskilt de som är födda i London och människor som har bott länge här, oroar sig också över hur stadens karaktär förändras. Om man har bott här i 20-30 år så ser man hur London håller på att bli en helt annan plats, säger han.

  Finns det något positivt med utvecklingen?, undrar jag.

  Lewis Bush blir tyst några sekunder i telefonen.

  – Ehm. Det kan det faktiskt göra. Om London fortsätter att vara så dyrt och svårt att leva i, så tror jag att många människor kommer att lämna staden. Och det kan vara bra för landet som helhet, säger han och tillägger att London länge sugit åt sig pengar och begåvningar från övriga landet.

  Lewis Bush beskriver Storbritannien som ett land i obalans, där många resurser är koncentrerade till London.

  – Om många människor kommer fram till att de inte kan leva i London, och väljer att flytta någon annanstans, så kanske den balansen kan förändras, säger han och tillägger att det för många av hans vänner inte längre är självklart att London är platsen där de vill leva sina liv.

  Det finns redan tecken på hur prisutvecklingen i London innebär ett uppsving för andra städer.

  – Manchester har en intressant konstscen. Glasgow har också rykte om sig att vara en intressant och billig stad att leva i, säger Lewis Bush.

  Själv överväger han att flytta till Bristol, en stad som enligt Financial Times kan komma att dra till sig många unga, urbana människor som nu vill lämna London.

  Annons
  Annons
  X

  London har framgångsrikt satsat på att bli den globaliserade världsekonomins huvudstad, men utvecklingen på fastighetsmarknaden får konsekvenser för londonborna.

  Foto: LEWIS BUSH Bild 1 av 5

  Lewis Bush

  Bild 2 av 5

  Lewis Bush är fotograf och skribent, född 1988. Uppvuxen i Peckham, i södra London. Bor i Brixton. Undervisar i fotojournalistik och dokumentärfotografik på London College of Communication. Driver bloggen Disphotic.

  Bild 3 av 5

  Vy över City of London.

  Foto: LEWIS BUSH Bild 4 av 5

  Kontorsbygge på South Bank. Nära Tate Modern, på Themsens södra strand, har ett område av exklusiva lägenheter och dyra kontor vuxit fram.

  Foto: LEWIS BUSH Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X