London kämpar mot en svart bykFransk rapport riktar stark kritik mot säkerheten - men brittiska regeringen avfärdar anklagelsernaFörsökte få Chirac avsatt

Under strecket
Publicerad
Annons

London är ett paradis för penningtvätt enligt en omdebatterad rapport skriven av den franske parlamentsledamoten Arnaud Montebourg. Enligt Arnaud Montebourg är de hemlighetsfulla schweiziska bankerna mer öppna och villiga att samarbeta än de brittiska.

Arnaud Montebourg är en fransk riksdagsledamot, socialist och känd för sin reformiver. Han är van att väcka uppmärksamhet i sitt hemland. Förra året ledde han en kampanj för att få president Chirac ställd inför rätta för att ha stoppat pengar i egen ficka under tiden som borgmästare i Paris. Montebourg fick inget gensvar i parlamentet och kampanjen självdog.
På uppdrag av en parlamentarisk underkommitté skrev Montebourg sin rapport om Storbritanniens finansiella övervakning, som publicerades i höstas. I den kallar Montebourg London för penningtvättarnas paradis. Enligt honom föredrar Citys institutioner att vända bort blicken och gömma sig bakom banksekretessen.
Likaså vill Montebourg tvinga Storbritannien att sätta stopp för skatteparadisen på Jersey och Guernsey, som han ser som en inkörsport för illegala pengar.

Annons
Annons
Annons