Annons

London ett exempel som borde avskräcka

Verkligheten för hyresmarknaden i en växande stad som London är att hyresvärdar och bostadsförmedlare inte konkurrerar effektivt, eftersom efterfrågan alltid överstiger tillgången, skriver den brittiske journalisten Anthony Lane.

Under strecket
Publicerad

Med en nylig flytt från London till Stockholm i bagaget, skulle jag föreslå att beslutsfattare som överväger ett rent marknadsstyrt hyressystem i Sverige, som föreslagits av
Carl Göransson på Brännpunkt den 14 januari, iakttar största försiktighet. Konsekvenserna av ett sådant system har visat sig mycket skadliga för Londons pressade invånare och samhällen.

Trots att jag bodde fyrtio minuters promenad från centrala London där jag arbetade som nyhetsredaktör för en banktidskrift kostade en mindre tvåa på drygt 30 kvadrat otroliga 210 000 kronor per år. Som om det inte var nog så gjorde mitt tak sitt bästa för att efterlikna ett såll, med fler än trettio läckor när det regnade, vilket startade ett utdraget ordkrig med en frånvarande hyresvärd i Australien som inte agerade förrän jag vägrade att betala hyra och flyttade ut.

Annons
Annons
Annons