Annons
X
Annons
X

Lomma bästa kommunen

Lomma är den bästa kommunen enligt tidningen Fokus årliga kommunrankning. På sista plats kommer Ljusnarsberg.

Förra året hamnade Lomma på andra plats när tidningen Fokus rankade Sveriges kommuner. I år tar de första platsen. Förutom att toppa totalt hamnar Lomma överst i ytterligare två kategorier: bästa kommun att vara ung i och att bo med familj i. Kommunen kommer på tredje plats i kategorin att arbeta i och på plats 133 i att vara gammal i.

– Lomma vann också 2006, första året vi gjorde rankingen , säger Martin Ahlquist, Fokus chefredaktör.

Under tiden som rankingen har gjorts att fler variabler förts till. Och förra året skedde en stor föränding, vilket gjorde undersökningen betydligt större och externa experter har varit en referensgrupp för att kvaliteten skulle bli bättre.

Annons
X

– Mycket fokus har lagts på välfärdsvariabler och mindre tyngd på de ekonomiska. Därför kan man tycka att det är lite intressant att Lomma står som segrare igen. Det är framförallt i variabler som rör skolan som de har förbättrat sig kraftigt i sedan de vann sist, säger Martin Ahlquist.

Totalt använder Fokus 44 variabler för att ranka kommunerna. Bland det man mäter och betygsätter är exempelvis in- och utflyttning, födelseöverskott, skattesats och flyktingmottagande. Det är inte självklart en fördel att alltid hamna i topp i alla variabler som mäts.

– Det är bra med exempelvis med naturskyddade arealer, bra skolor och annat som göra att folk flyttar till kommunen. Men det innebär samtidigt att taxeringsvärdena drivs upp och höga taxeringsvärden allt annat lika ses som negativt , säger Martin Ahlquist.

Han påpekar att rankingen inte är en ranking i hur bra man är på att sköta verksamheten, även om det är en förutsättning att man gör det för att hamna i topp.

– Den är tänkt att helt och hållet ha medborgarperspektivet, säger Martin Ahlquist.

På sista plats i totalrankningen kommer Ljusnarsbergs kommun i Västmanland. Kommunen hamnar också i botten i två underkategorier: att vara gammal i och att ha familj i.

Förra året utsågs Habo i Västergötland till bästa kommun.I år har Habo ramlat ned till plats 11.

Här ligger den bästa kommunen

bit.ly

Här ligger Ljusnarsbergs kommun

bit.ly
Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X