X
Annons
X
Recension

Sofia Hultin, ”Vi som längtar till framtiden” / Ulrika Wärmling Lolitorna möts på Citykonditoriet

En tydligt queer ton förbinder två fint sammanhållna utställningar på Norrtälje Konsthall. Ulrika Wärmlings måleri är inspirerat av den japanska lolita-subkulturen, medan Sofia Hultins filmer kretsar kring formuleringen av en hbtq-identitet.

Ulrika Wärmling, ”Lolitameet på Citykonditoriet”, 2016. Foto: Domeij Gallery
Läs mer om Vårens konstutställningar 2018

Precis som den subkulturella och queera värld Ulrika Wärmling skildrar i sina målningar är Sofia Hultins videoverk ”Innan vi fanns” och ”Segern i förskott” fyllda med hyllningar till förebilder inom musiken, filmen och litteraturens värld. Men även till andra inspirationskällor, såväl populärkulturella som teoretiska. Trots yttre skillnader blir det därför givande att låta Sofia Hultins komplext berättande och delvis dokumentära videoverk möta Ulrika Wärmlings lika mycket poserande som avskalade porträttmålningar.

I Norrtälje sker det mötet när de båda konstnärerna presenteras i varsin fint sammanhållen utställning som kompletterar varandra i konsthallen.

Ulrika Wärmling, ”Lolitameet på Citykonditoriet”, 2016.

Foto: Domeij Gallery Bild 1 av 4

Sofia Hultin, ”Innan vi fanns”, videostillbild. Videon baseras på svar som Hultin fått efter att ha frågat hbtqi-personer om filmer, böcker eller serier som de på något sätt identifierat sig med eller dragits till innan de kom ut eller var del av ett socialt nätverk.

Foto: Sofia Hultin Bild 2 av 4

Ulrika Wärmling, ”Epic hat meet på Hallwylska, 2016.

Foto: Domeij Gallery Bild 3 av 4

Ulrika Wärmling, ”På väg till ett meet”, 2016.

Foto: Domeij Gallery Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X