Annons
X
Annons
X
Musikveckan med SvD

Lokko tipsar om bästa musiken just nu

Jamaikansk dancehall, arenarock och kvinnliga inspirationskällor – här är Andres Lokko musiktips.

Bild 1 av 10

1) Reeko Squeeze – Diablo (singel)

Med sångaren Donae snyggt wailande vid sin sida berättar Reeko (som är en före detta Section Boy) bland mycket annat, om hur smaskigt det är med kyckling på snabbmatskedjan Nando´s.

Men framförallt är ”Diablo” ett lysande exempel på hur jamaikansk dancehall inte bara är grunden som så mycket brittisk grime vilar på – utan också hur dessa två genrer alltmer korsbefruktar musiken på sina respektive små öar och lär göra det starkare och mer tydligt under 2017 än någonsin tidigare.

Annons
X
Annons
X

British Sea Power

Foto: Andrew MacColl/REX/IBL Bild 1 av 1

Bild 2 av 10

British Sea Power

British Sea Power Foto: Andrew MacColl/REX/IBL

2) British Sea Power – Bad bohemian (singel)

Den enda arenarock jag verkligen tycker om. Väldigt mycket eftersom deras ”Waving flags” var en fantastisk protestsång mot xenofobi och högerextremism i alla former. I ”Bad bohemian” tar de sig an mediamanipulation istället. Vad annars borde rocken handla om?

Annons
X
Annons
X

Bild 3 av 10

3) Gorillaz – Noodle! (mixtape)

Damon Albarns och Jamie Hewletts animerade rockorkester inleder 2017 med ännu en teaser för ny musik med ett utmärkt mixtape bestående av elektroniska – och uteslutande kvinnliga – inspirationskällor och förebilder.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 4 av 10

  4) Popcaan – Stray dog (singel)

  Det råder full aktivitet hos dancehallmästaren Popcaan. Jag trodde lite naivt att jag egentligen bara längtade efter ett album av konkurrenten Chronixx men istället fick jag en stor påse Popcaan. Nya låtar i massor och en underbart frusen London-baserad video till den gångna höstens ”Nah idle”.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 5 av 10

  5) Mythologen – Gone (kommande albumspår, ”Mythologen”)

  Med rötterna i alltid aningen underskattade duon Pistol Disco slår ena halvan av dem på betydligt större trummor under namnet Mythologen. Visst, det är dansmusik men snarare skapad för ett demonstrationståg än för ett traditionellt dansgolv. Vilket givetvis är menat som något mycket positivt.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Section Boyz

  Foto: Richard Isaac/REX Bild 1 av 1

  Bild 6 av 10

  Section Boyz

  Section Boyz Foto: Richard Isaac/REX

  6) Fekky & Section Boyz – Mad ting, sad ting (singel)

  Jag motsatte mig nyligen den moderna ovanan att förväxla vad man har lyssnat mest på med vad som skulle vara bäst. Men det här var ändå hela jul- och nyårshelgens mest spelade trudelutt här, tre trappor upp i trakterna kring Gullmarsplan.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 7 av 10

  7) Annie Anxiety – Soul possession (nyutgåva)

  Vad kan vara mysigare i januari än en ömsint nyutgåva av besvärligt svängig industriell post-punk från utkanterna av anarko-kollektivet Crass och Adrian Sherwoods On-U Sound? För övrigt kommer Annie snart till Sverige för att uppträda – nu som Little Annie – på väldigt lovande nya klubben Kraken strax söder om Stockholms tullar.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Brian Eno

  Foto: IBL Bild 1 av 1

  Bild 8 av 10

  Brian Eno

  Brian Eno Foto: IBL

  8) Brian Eno – Reflection (album)

  54 minuter och 1 sekund av ambienta undervattens-xylofoner och en musik så nära tystnaden att den skapar en märkligt moloken stämning i vilket rum som helst. Om man anstränger sig kan dessutom ”Reflection” programmeras att ständigt förändras, återuppfinna sig själv och aldrig ta slut.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 9 av 10

  9) Bob Stanley and Pete Wiggs present English weather (kommande antologi)

  England har inget klimat, bara väder. Det vackra omslagsfotot beskriver perfekt hur Saint Etienne-medlemmarna Stanley och Wiggs antologi känns och låter. Mjuk och obskyr proggrock – samt Robert Wyatts melodiösa falsett – tonsätter dis och fukt från det allra tidigaste brittiska 1970-talet.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 10 av 10

  10) Tomorrow’s People – Open Soul (nyutgåva)

  Det är en smula överraskande men samtidigt en oemotståndlig arkeologisk insats för rocken när den elektroniska kompositören Floating Points startar en etikett enbart för att ge ut vanvettigt rar soul. I höstas kom det en utmärkt ep med Aged in Harmony och alldeles, alldeles snart ett album med Chicagos Tomorrow’s People.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X