Annons
X
Annons
X
Musik
Kommentar

Andres Lokko: Sting? Stor humor, Polarpriset!

Polarpriset 2017
Sting.
Sting. Foto: Wenn/IBL

Årets Polarpris tilldelas Sting och Wayne Shorter.”

Min första och spontana reaktion är att den amerikanska jazzsaxofonisten och kompositören Wayne Shorter ändå är ett relativt utmärkt val som mottagare av Polarprisets populärmusikaliska kategori.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men, jaha, det var inte det han fick. Jazz kategoriseras i år nämligen som ”klassiskt”. Det är inte så lätt att veta.

  Annons
  X

  Poppriset gick istället till Sting.

  Ja, Sting. Du läste rätt.

  Och – boom! – så bombar Polarprisjuryn sig själva både snabbt och effektivt tillbaka till den tid då vi om vartannat skrattade och grät åt dem. Samtidigt som vi skämdes en smula för vårt märkliga lilla land.

  Med Sting rusar man hela vägen tillbaka till Polarprisets gyllene humor-era då Elton John och ”de baltiska länderna” brukade få det här priset varje år. Det kändes i alla fall så.

  Med jämna mellanrum – som exempelvis när barnpopmakaren Max Martin mottog priset förra året – argumenterar man möjligen för att Stikkan Andersson som instiftade Polarpriset minsann älskade sin kommersiella popmusik och att det liksom ska ursäkta så många nästan fascinerande ointressanta vattenglas till pristagare.

  Jag har egentligen inga invändningar mot ett sådant uttalat priskriterium.

  Men detta sker alltid på bekostnad av någon – eller något – viktigare när man påminns om den ursprungliga ambitionen att skapa ett ”musikens Nobelpris”.

  Det förblir ett mysterium varför ingen i de egna leden har lyckats förklara för Polarprisjuryn att de beter sig som om Svenska Akademien skulle förära Nobelpriset i litteratur till Jean M Auel och EL James – om och om igen. I synnerhet om de nu verkligen förväntar sig att bli tagna på allvar eller generera något som helst medialt intresse utanför Sveriges gränser.

  Medan jag skriver det här har jag haft på BBC:s musikkanal 6Music i bakgrunden och, nej, Polarpriset har inte nämnts i deras nyhetssändningar.

  Sting fungerar som en smått perfekt illustration till omöjligheten i den här ekvationen.

  Sedan dess har det bara gått nästan imponerande spikrakt utför

  Han tillhör i och för sig en väldigt exklusiv skara artister: de som aldrig överhuvudtaget har omvärderats rockkritiskt.

  Han utgjorde själva sinnebilden av fienden med stort F redan i begynnelsen med The Police. Sedan dess har det bara gått nästan imponerande spikrakt utför. Idag är han således sedan flera decennier den moderna musikhistoriens högst korrekta punchline när dålig eller bara djupt ointressant smak ska definieras.

  Wayne Shorter är å andra sidan, precis som den tidigare pristagaren Sonny Rollins – då i ”popkategorin” – ett hyfsat värdigt namn. Men även just jazz verkar behandlas högst godtyckligt av juryn då man lyckades missa att ge priset till någon de största innovatörerna – som Ornette Coleman – medan han levde.

  Som om man mest bara har frågat sig vilken valfri åldrande jazzkatt som kan tänka sig att orka flygas till Stockholm.

  Och frågan om den ständigt skeva könsfördelningen bland pristagarna kan – och bör – man förstås diskutera men det går tyvärr inte att komma ifrån att det är ett retroaktivt pris i en – historiskt sett – gravt mansdominerad konstyttring som ska premieras.

  Vilket gör det än mer underligt att varken, säg, Madonna, Dolly Parton eller ens Carole King har tilldelats priset.

  Men Sting?

  Han är jätteskicklig på yoga och spännande tantriska sexställningar samt kan spela lite luta sittandes på en strand.

  Det hela är förstås enormt pinsamt.

  Undviker jag för ett kort ögonblick att fundera i några andra banor än de rent historiskt väsentliga så måste jag ju HÖGLJUTT PÅPEKA att till exempel Lee ”Scratch” Perry, Fats Domino, Juan Atkins, Kate Bush, Derrick May, Siouxsie Sioux, George Clinton, Brian Eno, John Lydon, Kraftwerk, Little Richard, Afrika Bambaataa och Brian Wilson fortfarande och i allra högsta grad är vid liv.

  Annons
  Annons
  X

  Sting.

  Foto: Wenn/IBL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X