Besöksstoppet på äldreboenden olagligt

Man med rullator på Änglamarkens äldreboende i Västerås. Arkivbild.
Man med rullator på Änglamarkens äldreboende i Västerås. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Stockholms stad beslutade den 12 november att införa besöksstopp på stadens vård- och omsorgsboende. Nu slår förvaltningsrätten fast att beslutet var olagligt och ska upphävas. Trots det förlänger Stockholm besöksstoppet.

Under strecket
SvD, TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Tillsynsmyndigheten Ivo har tidigare meddelat flera kommuner att deras lokalt beslutade besöksstopp eller besöksförbud på äldreboenden inte är lagliga.

Och nu har förvaltningsrätten i Stockholm slagit fast att det besöksstopp som Stockholms stad beslutade om från och med den 12 november till och med den 30 november 2020, med anledning av den ökade smittspridningen av covid-19, strider mot lagen.

Förvaltningsrätten skriver i ett pressmeddelande att Stockholms stad har argumenterat att beslutet inte är ett besöksförbud utan en stark rekommendation och vädjan att avstå från att besöka äldreboendena i syfte att minska smittspridning. Enligt staden har verksamheterna haft rätt att besluta om avsteg från stoppet om man bedömer att särskilt behov föreligger.

Förvaltningsrätten bedömer dock att beslutet om besöksstopp i praktiken har fått effekten av ett förbud.

"Stockholms stads beslut om besöksstopp vid stadens vård- och omsorgsboenden är utformat på ett sådant sätt att det i praktiken får samma verkningar för den enskilde som ett besöksförbud. En sådan inskränkning i den enskildes rätt till privat- och familjeliv som staden har beslutat om har inte stöd i lag och beslutet ska därför upphävas", säger rådmannen Louise Molin Alfredsson enligt pressmeddelandet.

Annons
Annons

Men Stockholms stad har redan beslutat att förlänga besöksstoppet, med något ändrad formulering, till och med den 14 december och har inga planer på att backa från beslutet, trots förvaltningsrättens beslut på måndagen.

– Vi är frustrerade från Stockholms stads sida, både på Folkhälsomyndigheten och regeringen, säger Anna König Jerlmyr, till TT.

Hon tycker att regeringen inte gett kommunerna de verktyg de behöver för att stoppa smittspridningen.

– Vi är många kommuner som önskar att regeringen kliver fram och ger oss lagliga möjligheter till besöksstopp.

Regeringen har beslutat om en förordning som från och med den 21 november ger Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa lokala besöksförbud på särskilda boenden för äldre, om det behövs för att förhindra spridning av covid-19.

Regeringen har efter det att Stockholm införde sitt förbud beslutat om en förordning som ger Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa lokala besöksförbud på särskilda boenden för äldre, om det behövs för att förhindra spridning av covid-19.

Där förbud råder ska verksamhetschefen kunna göra undantag för besök av make, maka eller partner.

Förordningen som ger möjlighet till lokala förbud trädde i kraft den 21 november och gäller till sista februari nästa år, i drygt tre månader. Den 26 november hade ännu inget förbud utfärdats av Folkhälsomyndigheten.

Ett nationellt besöksförbud för äldreboenden fanns från den 1 april till den 1 oktober i år, då det togs bort.

Anna König Jerlmyr säger att Stockholm försökt få kontakt med Folkhälsomyndigheten för att rådgöra om ett lokalt besöksförbud eftersom andelen bekräftat smittade på äldreboendena fördubblades på bara en vecka. Men myndigheten har inte gett Stockholm något svar.

– Nu är de så senfärdiga att vi kliver fram och fattar vad vi tycker är ett välgrundat beslut. Det går för långsamt på den nationella nivån och vi behöver agera kraftfullt och trycka tillbaka smittspridningen.

– Det handlar om att rädda liv i slutändan, säger Anna König Jerlmyr.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons