LOKALA STRIDER NÄR KONKURRERANDE BEFÄL VILL HA SIN DEL AV MAKTEN I AFGHANISTAN Krigsherrar slåss i sydöst

Under strecket
Publicerad
Annons

– Vi ser samma tendens i många städer, lokala krigsherrar försöker utnyttja det vakuum som uppstått efter talibanernas fall genom att själva ta makten, säger Björn-Åke Törnblom, planeringschef för Svenska Afghanistankommittén på telefon från Peshawar i grannlandet Pakistan.
Situationen i Gardez är ett tecken på vad som nu sker i Afghanistan. Hamid Karzai, som leder interimsregeringen i Kabul, har utsett Padshah Khan Zadran till guvernör. Denna utnämning accepteras inte av Haji Saifullah, en annan mäktig befälhavare. Striderna inleddes under onsdagen, men intensifierades under torsdagen med såväl granatkastare som tyngre artilleri i båda sidors vapenarsenal. - Det pågår gatustrider inne i staden och jag kan se rök från flera olika platser. Båda sidor har lidit svåra förluster, berättar en stadsbo för nyhetsbyrån Reuters.

Situationen kring Gardez är extra känslig. Fortfarande är USA på jakt efter motståndsfickor med talibantrogna afghaner eller anhängare till al-Qaida i det bergiga landskapet. Det var här USA bombade en konvoj med äldre afghaner på väg till Karzais installation i Kabul i slutet av december. Enligt Saifullah var det Zadran - som genom att uppge för USA att det var al-Qaidamän - ville bli av med personliga fiender och konkurrenter om makten.
Tio civila uppges också ha dödats när en, enligt bybor, amerikansk bomb på onsdagsnatten träffade en vapendepå i byn Aawbazak utanför Gardez. Även tidigare har liknande förluster rapporterats. - Situationen i södra Afghanistan är mycket besvärlig och för västerlänningarna är det omöjligt att åka på vägarna utan militär eskort, säger Björn-Åke Törnblom.

Annons
Annons
Annons