Annons

Anders Burman:Lögnen är en naturlig del av det politiska spelet

Hannah Arendt var en av 1900-talets viktigaste tänkare som vi har all anledning att läsa i dag.
Hannah Arendt var en av 1900-talets viktigaste tänkare som vi har all anledning att läsa i dag. Foto: Fred Stein / TT

Politik är en av de mest upphöjda verksamheter vi kan ägna oss åt även om mycket av den bygger på lögner, hävdade den politiska filosofen Hannah Arendt. En ny bok sammanfattar hennes författarskap och lyfter särskilt fram hennes analyser av de problem och tendenser vi alltjämt brottas med.

Under strecket
Publicerad

I tider av fake news, då presidenten i världens mäktigaste land inte drar sig för att tala om alternativa fakta, är det lätt att få för sig att dagens politiker ljuger grövre och mer systematiskt än någonsin. Hannah Arendt påminner i essän ”Sanning och politik” från 1967 om att så knappast är fallet, utan att konflikten mellan sanning och politik är lika gammal som den är komplicerad. I själva verket står politiken närmare den manipulerande lögnen än den sanning som är som den är, hävdar hon: ”Lögner verkar inte bara höra till demagogers hantverk, utan också till politikerns och till och med statsmannens.” Om politik är att vilja, som Olof Palme brukade säga, är det svårt att komma ifrån att lögnen är en ofrånkomlig del av det politiska spelet.

Denna på många sätt problematiska men inte särskilt uppmärksammade dimension av politiken har säkert ­bidragit till att det alltid funnits filosofer, vetenskapsmän och byråkrater som velat göra politiken till ett tekniskt hantverk. Det var något som redan Platon var inne på ­under antiken, och i dag återfinns samma tendenser hos till exempel vissa akademiker inom ”March for science”, den globala rörelse som startade 2017, delvis som just en reaktion på uppenbart lögnaktiga uttalanden av Donald Trump. Man borde låta dem som har de rätta kunskaperna styra, tänker man då. Den bångstyriga och bedrägliga politiken måste tämjas genom att underordnas tekniken, ­vetenskapen och ytterst sanningen. 

Annons
Annons
Annons