Annons

Lögnaktig bok orsak till kungens felaktiga nummer

Kung Carl XVI Gustafs nummer är inte riktigt sanningsenligt.
Kung Carl XVI Gustafs nummer är inte riktigt sanningsenligt. Foto: Jens Meyer/AP

Det har inte funnits tretton erikar innan Erik XIV – inte heller femton karlar innan vår nuvarande konung. Sveriges felaktiga regentlängd bygger på en lika fascinerande som lögnaktig historiebok från 1500-talet.

Under strecket
Publicerad

Jag har vid flera tillfällen – i SvD, i radio och öga mot öga – blivit ombedd att förklara våra kungliga nummer. Många svenskar verkar känna till att det inte har funnits tretton erikar före Erik XIV och att det inte har funnits åtta karlar före Karl IX, men vilka nummer skulle kungarna egentligen haft? Och hur är det med Johan III – vilka var Johan I och Johan II? Här är ett försök att en gång för alla reda ut förvirringen.

Orsaken till de märkliga numren är att svenskarna var sena med att fabricera en riktigt ärofylld men fiktiv historia. Danskarna gjorde det redan på 1100-talet, med Saxo Grammaticus, och även Geoffrey av Monmouths brittiska historia tillhör högmedeltiden. I Sverige dröjde det till 1500-talet innan vi fick den lika fascinerande som lögnaktiga Historia de omnibus Gothorum Sveonumque regibus av Johannes Magnus, som trycktes 1554. Publiceringen sammanföll tidsmässigt med att medlemmarna av huset Vasa beslöt sig för att anamma kontinental praxis och sätta nummer efter sina namn, varför bokens regentlängd fick stort genomslag.

Annons
Annons
Annons