Annons
X
Annons
X

”Logisk följd av ny taktik”

Att en svensk soldat under lördagen stupade i Afghanistan kommer dessvärre inte som en överraskning. Det är en logisk följd av den ändrade taktik som svenska förband ihop med afghanska säkerhetsstyrkor numera tillämpar.

PERSPEKTIV | SOLDAT STUPADE I AFGHANISTAN

Både plats och tidpunkt för denna, den senaste svenska förlusten i Afghanistan, fanns förmodligen med i de riskbedömningar som hela tiden görs på plats. Men under de närmast krigsliknande förhållanden som råder i Afghanistan går det inte att undvika risker, och dess har hela tiden ökat. Och strider får dessvärre ofta en dödlig utgång för den ena eller bägge av parterna.

Det dödliga bombattentatet på lördagen inträffade 40 kilometer väster om storstaden Mazar-e-Sharif där den svensk-finska styrkan har sin huvudbas. Det är samma område där två svenska officerare och en afghansk tolk stupade i februari i år när de mejades ner av en man i afghansk polisuniform.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Området där lördagens strider och attentat inträffade har fickor med pashtunsk befolkning, den folkgrupp där talibanerna har störst stöd. Det har i flera är varit ett problemområde för den svenska truppen och de afghanska säkerhetsmyndigheterna.

  Annons
  X

  Genom området går Ringroad 5, den stora förbindelseleden i öst-västlig riktning i norra Afghanistan. Byar ligger både norr och söder om vägen. Sommaren 2009 fick den svenska truppen ned bättre fordon: stridsfordon 90 som har en kanon och terrängbilen Galten som är bepansrad. Galten ersatte de nästan helt oskyddade civila Toyota-bilar som dessförinnan varit svenskarnas vanligaste fordon.

  Stridsfordon 90 kom i många operationer att ersätta de äldre Patria pansarterrängbilar som finns sedan länge i Afghanistan. Patria används ofta för att flytta trupp och sända förstärkningar. Fakta om vad som skedde var under lördagskvällen oklara. Men det var en Patria som utsattes för en vägbomb som tog så illa att en svensk dog.

  Sommaren 2009 började den svenska truppen under ledning av överste Olof Granander att patrullera alltmer aktivt längs vägen och i byarna på ömse sidor. Detta ledde bland annat till ett nattligt eldöverfall mot en svensk patrull som var utrustad med Stridsfordon 90. I överfallet skadades en svensk soldat som stod längst bak i den öppning för skyttesoldater som finns på fordonet. I de strider som följde direkt på attacken mot stridsfordonet dödades flera talibaner.

  Den senaste sommaren har den nuvarande truppen FS 19 tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor etablerat en postering i området. Den ligger i byn Ali Zaui 40 km väster om Mazar-e-Sahrif. Patrullering sker ofta i området, både från fordon och till fots. Det är en del av den ändrade taktik som chefen för FS 19 överste Gustaf Fahl beskrev i SvD den 8 oktober.

  – Det har varit ett av talibanernas starkaste områden och ger man sig in där så blir det motreaktioner med attacker och olika förberedelser för attacker som vi lyckats undanröja, sade Gustaf Fahl då.

  – Vi kan inte lämna människor som lever där under talibanterror i sticket. Vi måste försöka bryta utvecklingen även där. Ger vi oss inte på de områdena så är de som cancersvulster, då växer problemen. Andra områden är relativt sett säkra, förklarade Gustaf Fahl då.

  Att en svensk soldat stupade i dag var kulmen på alltmer intensiva strider, ett dussin i just detta område sedan i midsommar. Det var inte frågan om, utan när, ännu en svensk skulle stupa här.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X