Logiken haltar i kopians land

Efter havererade förhandlingar med elektronikbranschen inför rättighetsorganisationen Copyswede ensidigt sin privatkopieringsavgift på externa hårddiskar och usb-minnen. Från och med den 1 april kommer dessa att bli betydligt dyrare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Enligt TT:s beräkningar kommer en enhet på mindre än 80 Gb att bli 1 krona dyrare per Gb och enheter mellan 81 och 250 Gb att kosta 120 kronor mer. För enheter större än 250 Gb blir påslaget 160 kronor. Det är inga småsummor på enheter som sällan kostar mer än 1000 kronor. Och det är egentligen absurt. Givetvis ska upphovspersoner ha rätt till ersättning och har man en gång bestämt i lag att det ska finnas en ersättning till dem för den privatkopiering som sker så är det inte orimligt att systemet uppdateras i takt med att nya format slår igenom. Men logiken haltar.

Forntidens kassettband
var utformade enkom för att rymma ljud och musikbranschen sålde till och med själva musik på dem. Samma sak med brännbara skivor och tomma videokassetter. Och visst används hårddiskar och usb-minnen ibland för att lagra musik och film. Men de går att använda till en massa annat också och branschen själv lär inte ha några som helst tankar på att återuppta de misslyckade försöken med att sälja musik på usb-pinnar eller introducera den externa hårddisken som nytt format för film- eller albumdistribution.

Annons
Annons
Annons