Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Joel Dahlberg: ”Löfvens utspel lär skapa oreda”

Beskedet från Stefan Löfven att Socialdemokraterna helt vill skrota premiepensionen är en nyhet. Samma åsikt har tidigare framförts av förre näringsministern Leif Pagrotsky men han har inget direkt inflytande över partiets linje i pensionsfrågan.

Stefan Löfven i Vasaparken i Stockholm under söndagen.
Stefan Löfven i Vasaparken i Stockholm under söndagen. Foto: SCANPIX

Tomas Eneroth, som är socialdemokraternas ledamot i riksdagens pensionsgrupp, har hittills sagt att man vill banta systemet; mindre av lönen ska gå till PPM och mer till inkomstpensionen. Men Eneroth har inte propagerat för att man helt ska slopa systemet.

Socialdemokraterna har alltså ändrat sig och valt en mer radikal linje och Löfvens utspel har en tydlig adress till Sveriges knappt 2 miljoner pensionärer; ett slopat PPM är sedan en tid ett krav från alla de fem rikstäckande pensionärsorganisationerna.

Att styra om pengarna (det handlar om 2,5 procent av inkomsten) från premiepensionen till inkomstpensionen skulle stärka systemet och inte bara minska risken för fortsatta sänkningar av pensionerna utan även ge effekt på dagens pensionsnivåer.

Annons
X

Den bland pensionärer så impopulära bromsen i pensionssystemet sänkte pensionerna både 2010 och 2011 och en ny rejäl sänkning kommer nästa år. Extrapengarna från premiepensionen skulle ge pensionärerna ett långt större tillskott än de skattesänkningar som diskuterats från Alliansens sida.

Löfvens utspel lär skapa ordentlig oreda i riksdagens pensionsgrupp, som har till uppgift att förhandla fram förslag som alla gruppens fem partier - S, M, FP, C och KD - kan ställa sig bakom. Sedan den stora pensionsöverenskommelsen för snart 20 år sedan har man nämligen bundit sig vid att inga förändringar kan genomföras utan att alla fem partierna är överens.

Hittills har det varit ovanligt med enskilda utspel från partierna eftersom det anses leda till låsningar som försvårar möjligheten att komma överens om en kompromiss.

Det är den heliga principen om att de fem ska vara överens som ligger bakom Löfvens tillägg att S ska argumentera inom ramen för pensionsöverenskommelsen. En socialdemokratisk seger i valet är alltså inte lika med en dödsdom för premiepensionen. Alla fem partierna måste stå bakom ett sådant beslut och i dagsläget är det mycket svårt att se att något av Allianspartierna skulle gå med på det.

Men förslaget betyder att Socialdemokraterna nu har ett svar på frågan om hur man ska höja förtroendet för ett svajande pensionssystem. Man kan i längden inte ha ett system där den enskilde pensionären inte vet om pensionen kommer att höjas eller sänkas på några års sikt. Här har våra politiker hittills inte haft något annat att komma med än förhoppningar om att det hela nog ska ordna sig av sig själv.

Löfvens svar är visserligen inte ett fullödigt svar, det finns en hel del mycket knepiga pensionstekniska problem i hur man avvecklar premiepensionen och det är dessutom kontroversiellt att man berövar kommande generationer möjligheten att själv ta ansvar för en del av sparandet. Men det är trots allt ett svar och det sätter press på Alliansen att komma fram med något annat än skattesänkningar.

Pensionsfrågan har sedan ATP:n i slutet av 1950-talet inte ansetts vara någon valvinnare. Trots högljudda pensionärsorganisationer har utspel när det gäller pensionerna helt lyst med sin frånvaro. Orsaken är att inga väljare är så lojala till sitt parti som pensionärer och politiskt finns därmed inte så mycket att vinna på att flörta med denna mycket stora väljargrupp.

Men valrörelsen 2014 kan mycket väl bli ett undantag, bromsen i pensionssystemet har skapat en sådan ilska hos pensionärerna att en och annan nog kan tänka sig att för en gångs skull byta parti.

Testa dig själv! Har du koll på dina pengar?

QUIZ: Vad kan du om dem på nya sedlarna? quiz.svd.se QUIZ: Vem är det du ser på sedeln? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om världens valutor? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Stefan Löfven i Vasaparken i Stockholm under söndagen.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X