Annons
X
Annons
X

Löfvens tre alternativ om budgeten fälls

Sverigedemokraterna fortsätter att hålla inne med besked om vilken budget partiet kommer att stödja nästa vecka.

Väljer SD att fälla regeringens förslag står statsminister Stefan Löfven (S) inför tre alternativ, enligt Magnus Isberg, docent i statsvetenskap och tidigare kanslichef i riksdagens konstitutionsutskott.

Statsminister Stefan Löfven (S) besöker Mälarbackens vård och omsorgsboende.
Statsminister Stefan Löfven (S) besöker Mälarbackens vård och omsorgsboende. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

På torsdagsmorgonen sammanträdde finansutskottets ledamöter, inför nästa veckas behandling av budgeten i riksdagen.

Utskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) sade före mötet att han räknade med att få ett slutgiltigt ställningstagande från Sverigedemokraterna kring vilken budget partiet kommer att stödja.

Men efter mötet klargjorde Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman Oscar Sjöstedt, inför ett stort pressuppbåd, att besked lämnas först på tisdag kväll.

Annons
X

**I händelse av att **Sverigedemokraterna gör allvar av sitt hot att fälla regeringens budget är regeringen tvingade att handla, menar Magnus Isberg, docent i statsvetenskap och tidigare kanslichef i riksdagens konstitutionsutskott.

Tre alternativ står enligt honom till buds.

• Det första alternativet är att utlysa nyval, eller extra val, som det heter formellt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Komplikationen med detta är att det kan göras först när det gått tre månader efter att riksdagen samlats efter ett val. Det innebär att nyval kan utlysas först runt årsskiftet. Men frågan är om man vill, säger han till SvD.

  • Det andra alternativet är att regeringen avgår.

  – Men då mister man rätten att upplösa riksdagen och utlysa nyval. Då blir det talmannens uppgift att se vad det kan finnas för uppslag till ny regering, säger Magnus Isberg.

  • Det tredje alternativet är att regeringen förhandlar med något eller några partier i Alliansen.

  – Man kan tänka sig att man redan i finansutskottet hittar ett budgetalternativ som kan ersätta det gamla, och som kan gå igenom i riksdagen.

  Vilka konsekvenser får det om Sverige står utan budget för nästa år?

  – Regeringsformen anger hur man kan göra provisorium men det finns komplikationer med alla lösningar. Riksdagen kan uppdraga åt finansutskottet att fatta beslut om provisorisk budget och man kan även låta den nuvarande budgeten gälla även nästa år. Sverige hamnar inte i en situation som i USA, där myndigheter kan tvingas stänga ner på grund av att det inte finns pengar.

  I händelse av att nyval utlyses, vad kommer att prägla tiden fram till dess (max tre månader)?

  – Det kommer i och för sig att finnas en regering men den kan inte uträtta särskilt mycket mer än att få till stånd en provisorisk budget. Regeringen kan även be talmannen avbryta riksdagsarbetet, vilket innebär att det inte blir några beslut i budget- och lagstiftningsfrågor.

  Annons
  Annons
  X

  Statsminister Stefan Löfven (S) besöker Mälarbackens vård och omsorgsboende.

  Foto: PONTUS LUNDAHL/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X