Annons

Löfvens snedsteg spär på Europas brexit-problem

Stefan Löfven missade tillfället att stötta de britter som ville stanna i EU.
Stefan Löfven missade tillfället att stötta de britter som ville stanna i EU. Foto: Henrik Montgomery/TT
Publicerad

”Nu är det upp till David Cameron att åka hem och kämpa för att Storbritannien ska vara kvar som medlem”. Så sade en nöjd och lättad Stefan Löfven till TT i februari efter de förhandlingar i Bryssel som skulle göra EU mer attraktivt för britterna.

Förhandlingarna var ett tillfälle för Löfven att stötta de brittiska krafter som ville hålla kvar landet i EU. I stället gjorde han tvärtom och arbetade för att begränsa eftergifterna till Storbritannien. Cameron fick inte heller med sig så mycket att visa upp på hemmaplan. Om överenskommelsen var tänkt att bli det vapen premiärministern skulle svinga mot EU-motståndarna så hade kollegorna i Bryssel skickat i väg honom med ett plastsvärd.

EU-kretsen nöjde sig med att David Cameron kunde köpa överenskommelsen. Löfven och de andra europeiska regeringscheferna ignorerade den verkliga utmaningen – att hitta en kompromiss som kunde få en majoritet britter att acceptera EU-medlemskapet. Resultatet av det misstaget vaknade vi upp till i fredags.

Annons

När nu lämna-segern är ett faktum ligger det i Sveriges intresse att låta förhandlingarna ta den tid som krävs för att EU och Storbritannien ska få till ett bra frihandelsavtal. I det läget har EU-minister Ann Linde dessvärre valt att ansluta sig till dem som uppmanar Storbritannien att hasta in i den formella utträdesprocessen. Först efter samtal med Alliansen har Löfven backat från idén att skicka Storbritannien ut ur EU i expressfart.

Storbritanniens beslut att lämna EU skapar komplikationer som förvärras av mindre konstruktiva reaktioner från övriga Europa. Stefan Löfven har i allt detta hittills inte varit en del av lösningen utan en del av problemet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons