Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Löfvens regering blir likadan som Sahlins

Socialdemokraterna går till val ensamma, meddelade Stefan Löfven i går. Han söker väljarnas stöd för en S-ledd regering, och utesluter egentligen bara Sverigedemokraterna som tänkbara koalitionspartners efter valet. Beskedet förklarar mindre än det förvirrar.

En röst på S tycks nu kunna betyda vad som helst, beroende på vad man kan förhandla fram i Löfvens eventuella regering. Höj värnskatten! Slopa den! Förbjud företagsdrivna friskolor! Mer valfrihet i skolvärlden! Arbetslinjen! Sex timmars arbetsdag!

Men riktigt allt är förstås inte möjligt. MP är exempelvis en matematisk nödvändighet i Löfvens kalkyl. S är ett 30-procentsparti och MP ligger runt 10; utan MP kan Löfven inte komma i närheten av att göra anspråk på regeringsmakten. Därför skriver också Löfven att ”för oss är Miljöpartiet en naturlig samarbetspartner”.

Annons
X

Vidare är de särskilt inbjudna borgerliga partierna svala. Det skulle nog krävas partiledarbyten i både Centern och Folkpartiet innan ett blocköverskridande samarbete vore ens tänkbart.

Vänsterpartiet, däremot, är villiga. Därmed är Löfven tillbaks på ruta ett.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X